Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Главният астронавт в Axiom Space – Майкъл Лопес-Алегрия пристига в България

[post-views]
Главният астронавт в Axiom Space - Майкъл Лопес-Алегрия пристига в България

За четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос – Говори България 4.0“

На 25 юни 2024 г., в София Тех Парк, ще се проведе еднодневния фестивал „Ало, Космос – Говори България 4.0“.

Предвидени са – разговор с НАСА, в който ученици ще получат възможността да зададат своите въпроси, демонстрации, лекции и интерактивни преживявания и работилници.

На живо, в София Тех Парк ще пристигне и бившият американски астронавт на НАСА и настоящ главен астронавт в Axiom Space Майкъл Лопес-Алегрия, каза пред Радио София Екатерина Латинова – част от организационния екип на фестивала.

„Той, самият, има няколко десетки космически рекорда, включително и за най-дълготрайно престояване в открития Космос. Той ще бъде при нас, от плът и кръв, истински астронавт, дошъл, за жалост, не директно от Космоса, а от САЩ, но с преживявания и интересни истории от неговото време в Космоса. Той е един от малкото хора в нашата история, който може да разкаже нещо такова“, обясни Екатерина Латинова.

Тя добави, че за да присъстват на вълнуващата среща, учениците са избрани предварително с конкурс.

„Целта на нашия конкурс за селекция на въпроси беше те да не могат да бъдат проверени в интернет. Нашата цел е да мотивираме децата да се интересуват все повече и повече. Една от нашите цели на конкурса е завръщането на България като космическа сила“, посочи Латинова.

Учениците ще получат възможността да се срещнат лично с Майкъл Лопес-Алегрия и да чуят истории от космическите му приключения. Около 2 часа ще е времето за въпроси и отговори, уточни Екатерина Латинова.

В четвъртото издание на фестивала, децата ще могат да участват в различни практически активности, които представят науката по забавен и достъпен начин. Лидери в областта на науката и технологиите ще споделят своите идеи.

„Освен българско участие, ще имаме и международно от Италия, Германия, Испания“, каза Екатерина Латинова и добави, че са предвидени и демонстрации на бригада Специални сили на Българската армия, който ще дойдат със самолет и ще скочат от него с парашути.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани