Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Главният прокурор на Германия посочи ислямисткия тероризъм като най-голямата заплаха за страната

[post-views]
Антисемитските прояви са се увеличили с повече от 80% в Германия през миналата година

Германският главен прокурор Йенс Ромел определи ислямския тероризъм като един от основните проблеми пред сигурността на Германия, предаде ДПА.

Ромел съобщи, че през миналата година е имало над 700 разследвания, свързани с тероризъм и заплахи за националната сигурност, като при 500 от тях става дума за ислямски тероризъм.

Освен това през миналата година са се водили следствени действия във връзка с повече от 40 дeсноекстремистки престъпления. Има и три криминални случая, които се приписват на леви екстремисти.

Ромел посочи, че 38 от образуваните производства са били свързани с международното наказателно право.

В Германия се наблюдава ръст на политически мотивираните престъпления и „числата потвърждават, че наистина живеем в неспокойни времена“, допълни главният прокурор.

Ромел предупреди, че групировката „Ислямска държава – Хорасан“ се опитва да вербува терористи в Германия и да извършва нападения на територията на страната.

Заплаха за вътрешната сигурност създават и радикализирани лица, които не са свързани с ислямистки организации. Пример за това е неотдавнашното смъртоносно нападение с нож срещу полицейски служител в югозападния германски град Манхайм. Миналия месец 25-годишен афганистанец рани с нож петима души на митинг, организиран от антиислямското движение „Пакс Европа“. Мъжът намушка и полицейски служител, който по-късно почина от раните си, припомня ДПА.

„Предполагаме, че деянието е било мотивирано от религиозни подбуди“, каза Ромел.

Освен това според германската прокуратура в Европа се увеличава и рискът от нападения на палестинската ислямистка организация „Хамас“.

Пример за това е арестът на четирима заподозрени членове на „Хамас“ през декември. „Разполагаме с информация, че  те е трябвало да вземат оръжия от конспиративно създадени земни депа и да ги държат в готовност за нападения срещу еврейски институции в Европа“, каза германският федерален прокурор.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани