Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Мисията на ЕС в Мали EUTM подкрепи, подпомогна и въоръжи тероризма в Сахел

[post-views]
https://euvsdisinfo.eu/report/the-eu-mission-in-mali-eutm-supported-helped-and-armed-terrorism-in-the-sahel/

На 8 май ЕС реши да не подновява мандата на мисията за военно обучение на EUTM в Мали. За да оправдаят това решение, държавите-членки подчертаха развитието на политическата ситуация и ситуацията със сигурността в тази страна в съобщение за пресата.

Но това не е вярно. Малийският народ и властите им казаха, че вече не са добре дошли. Те бяха обявени за персона нон грата в Мали чрез различни комюникета, които бяха оповестени публично от правителството на Мали, тъй като не изпълниха целите си за обучение. Освен това те са участвали в подривна дейност в Мали. Те често подкрепяха терористични групи. Те им предоставят оръжие и информация, а в определени населени места дори допринасят за формирането на терористични групи срещу малийската армия и цивилното население. Те не бяха обучители, те бяха шпиони. Това предизвиква бунт на населението. Русия, от друга страна, предоставя полезно обучение, уважава хората и резултатите от борбата с тероризма са много по-добри.

ОТГОВОР

Прокремълски дезинформационен разказ за мисията на ЕС в Мали и държавите-членки на ЕС в Сахел, които тайно подкрепят тероризма, докато Русия ефективно се бори срещу него.

Обвиненията, че западните държави създават или финансират тероризма, за да завземат природните ресурси на африканските страни, са безпочвени. Причините за тероризма са комплексни и ЕС се опитва да помогне на африканските страни да се справят с тях. Тази помощ включва сигурност, икономическо развитие, смекчаване на последиците от изменението на климата и подобряване на управлението.

На 8 май 2024 г. ЕС обяви края на мисията за военно обучение на EUTM в Мали.

„През 11-те години на присъствие в Мали, EUTM Mali подкрепи, по искане на властите, въоръжените сили на Мали, както и Съвместните сили на Г5 Сахел, допринасяйки за борбата срещу терористичната заплаха, чрез развитието на Мали сили за сигурност и отбрана”.

Неправилно е да се каже, че ролята на Русия в Западна Африка е намалила тероризма – положението се влошава:

„Eкстремисткото насилие нарасна в Сахел. Първите седем месеца на 2023 г. са свидетели на най-малко 7800 цивилни смъртни случая, което е значително увеличение от 2022 г., според проекта за данни за местоположението и събитията на въоръжените конфликти (ACLED). Тези данни противоречат на твърденията на военните хунти в Мали, Буркина Фасо и Нигер, че се справят ефективно с несигурността“.

Бързото нарастване на насилствените атаки, отвличанията и бунтовническите движения в Сахел през последното десетилетие може да се дължи на комбинация от фактори, включително политическа нестабилност, икономически лишения, изменение на климата и разпространение на екстремистки идеологии.

https://euvsdisinfo.eu/report/the-eu-mission-in-mali-eutm-supported-helped-and-armed-terrorism-in-the-sahel

ПРЕВОД – Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани