Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПАП: Полша гласува против закона на ЕС за възстановяване на природата

[post-views]
Полският премиер Туск заяви, че критиките на Джорджа Мелони към договорката за висшите постове в ЕС вероятно са плод на "недоразумение"

Полша ще постигне целите по закона за възстановяване на природата без принуда или тежест, каза премиерът Доналд Туск, цитиран от Полската агенция по печата (ПАП). Законът е на ниво Европейския съюз, а Полша и Унгария му се противопоставиха.

„Ще намерим начини, които не са съмнителни за определени групи, например земеделците, начини, които са безопасни за нас, и ще привлечем ЕС да участва във финансирането“, каза Туск.

Той допълни, че правителството му ще иска да обвърже възстановяването на влажните зони и наводняването на определени земеделски земи, включени в закона за възстановяване на природата, с изграждането на т.нар. източен щит и превръщането на източната граница на Полша в „непроходима за потенциални противници“.

„Полша, която не е принуждавана и не тормози определени групи, ще постигне резултати, по-добри от средните за Европа“, каза Туск.

Законът за възстановяване на природата е регламент на ЕС относно възстановяването на природните ресурси. Той беше приет вчера с опозиция от страна на Полша и Унгария. Според закона за възстановяване на природата до 2030 г. трябва да бъдат възстановени минимум 30 % от местообитанията в лошо състояние.

Две хиляди природни обекта са определени като приоритетни, а съотношението ще се увеличава през следващите години. През 2040 г. трябва да бъдат възстановени най-малко 60 % от местообитанията в лошо състояние. През 2050 г. този процент е определен на най-малко 90 %.

Целите в проекта включват увеличаване на дела на земеделските земи с ландшафтни елементи с високо разнообразие, повторно овлажняване на пресушените торфища и увеличаване на запасите от органичен въглерод в минералните почви.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани