Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и ЕС са готови с текста на споразумението си за сигурност, обяви канцеларията на президента Зеленски

[post-views]
Украйна и ЕС са готови с текста на споразумението си за сигурност, обяви канцеларията на президента Зеленски

Преговарящите от страна на Украйна и на Европейския съюз са постигнали съгласие по текста на споразумението си за сигурност, което ще бъде подписано в близко бъдеще, предаде Укринформ, като се позова на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Както се отбелязва в изявлението на канцеларията, по указания на президента на Украйна и на началника на президентската канцелария заместник-началникът на канцеларията – Игор Жовква (съветник на Зеленски по външната политика), е провел последния кръг от преговорите по споразумението за сигурност с ЕС със заместник генералния секретар на Европейската служба за външни дейности (ЕСВД) по въпросите на мира, сигурността и отбраната Шарл Фрис.

„Делегациите по преговорите на Украйна и ЕС са готови с окончателния текст по споразумението за сигурност и постигнаха съгласие за подписването му в близко бъдеще“, се казва в изявлението на президентската канцелария.

Споразумението за сигурност между Украйна и ЕС ще бъде сключено съгласно общата декларация в подкрепа на Украйна, която ЕС и страните от Г-7 одобриха в литовската столица Вилнюс на 12 юли 2023 г., посочват от канцеларията на Зеленски.

Президентите на Украйна и САЩ – Володимир Зеленски и Джо Байдън подписаха на 13 юни в италианския курорт Борго Еняция, в кулоарите на срещата на върха на Г-7, двустранно споразумение за сигурност със срок от десет години, припомня Укринформ. В същия ден Украйна подписа споразумение за сигурност и с Япония.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани