Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американските изтребители F-16 ще бъдат разположени в Украйна

[post-views]
Американските изтребители F-16 ще бъдат разположени в Украйна

Американските изтребители F-16, които САЩ ще доставят на Украйна, ще бъдат разположени на територията на страната. Това заяви съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан.

Според Съливан в духа на подписаното споразумение за сигурност между САЩ и Украйна планът е самолетите да бъдат разположени в Украйна. „САЩ искат да помогнат за създаването на такъв потенциал“, допълни Съливан.

Преди това началникът на командването на украинските ВВС Сергей Голубцов каза, че Киев планира да разположи изтребителите в авиобази извън Украйна, за да на станат мишени в страната.

Украйна чака от месеци да започне да използва изтребителите и се надява, че въвеждането им ще промени динамиката на войната, като принуди Русия да възприеме по-консервативна тактика при атаките си в районите, разположени по-близо до границата.

F-16 представлява значителен напредък в сравнение със сегашния флот на Украйна, включващ МиГ-29, Су-24 и Су-25, които са силно натоварени и повредени от конфликта. В сравнение с тях F-16 може да носи по-голям полезен товар от оръжия, което съответства на капацитета на украинския тактически бомбардировач Су-24. Освен това американският изтрeбител е оборудван с по-мощна радарна система, която може да помогне за намаляване на радарния недостатък, който Киев изпитва по време на войната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани