Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високотехнологичен манекен симулира тежки наранявания

[post-views]
Високотехнологичен манекен симулира тежки наранявания

Създават се медицински проблеми, които по-късно биват разрешавани успешно

Фото Николета РАЙДОВСКА

Голямо внимание привличат манекените, които се използват за обучение на военни медици. Именно един от тези т. нар. манекени бяха показани и по време на 16-ото издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”, което се проведе в началото на юни в Международния панаир в Пловдив.

Медицинското учебно изделие представлява високотехнологичен травматичен учебен манекен, цяло тяло, на който обучаваните имат възможност да извършват дейности, свързани със симулация на животозастрашаващи травматични увреждания, инциденти, евакуация, деконтаминация (стерилизация) и мн. др. В същото време манекенът е толкова истински, че издава звуци, мига с очи, имитира дишане и има възможност за реално проследяване на процеси, които протичат в тялото след извършването на съответните манипулации от страна на обучаващите се на него.

„Първоначално манекенът буди известен страх и у обучаващите се на него, и у тези, които само наблюдават отстрани. Впоследствие, когато вече се приближат към операционното място, хората виждат, че този манекен наистина изглежда много истински, но така и трябва, за да се посгтигне максимална реалност. На него са симулирани ампутиран крайник, изгаряне и огнестрелна рана, пневмоторакс. Нашите курсисти се обучават с тези манекени и обстановката е максимално близка до бойната.“ Това каза пред вестник „Българска армия“ старши лейтенант д-р Женя Койнова – асистент в Катедра „Военна медицина“ – ВМА, която участва и в екипа, който обучава курсистите в специализираните курсове. Тя не за първи път попада на страниците ни, защото е една от тези, които не само могат да работят с манекена, но могат и да обучават курсисти на него.

Високотехнологичният манекен дава множество възможности за обучение на военни медици

В симулационния център във ВМА условията са може би единствени по рода си в страната. Условията, които се създават в него, са напълно близки до реалните, за да се постигне ефект на пълно уеднаквяване с условията, при които се извършва дадено действие реално, за да могат максимално успешно да бъдат обучени медиците. Така те освен чисто професионално като действия, се подготвят и психологически за една истинска картина, която могат да видят, когато отидат и участват в реална бойна мисия.

Манекените за обучение са два във Военномедицинска академия. Те се използват активно и в условия, които симулират бойно поле в една тактическа обстановка. Те са предвидени като начин на производство да бъдат активно използвани в едни много по-агресивни условия, така че са доста издръжливи. По време на симулирането на учебна евакуация могат да бъдат проследявани техните функции, защото манекенът може да е свързан към монитор или към ЕКГ апарат.

Високотехнологичен манекен симулира тежки наранявания
Старши лейтенант д-р Женя Койнова

„Ние организираме множество курсове. Освен бойните санитари, които обучаваме, имаме и парамедици. Вече завършиха и  цивилни парамедици, и военни парамедици. Обучаваме също и медицински сестри. И всичко това се случва в симулационния център на ВМА в София. Институцията предлага и много голяма база за обучение. Предстои и разкриването на нов етаж при нас, който ще послужи за подготовката на хирургичните екипи и много други иновации. Разнообразието ще бъде много голямо, няма да се ограничаваме в рамките на обучение за действия при наранявания от бойно поле, но и всякакви други, за да обучим мултифункционални специалисти, които да бъдат еднакво полезни във всички ситуации, които можем успешно да предвидим като възможни“, казва още старши лейтенант д-р Женя Койнова.

Специалистите се обучават също така и в клиниките на ВМА, и в тренировъчния център. Екипът от преподаватели се опитва винаги да надгражда и да прилагат успешно нововъведенията в зависимост от това, доколко са приложими или не съвсем в конкретната работа. „За да се поддържа високият стандарт, този процес трябва да е непрекъснат, за да се спазват и изискванията към нашия труд“, смята старши лейтенант Койнова.

Попитахме я как успява с всичко това: да обучава, да се обучава самата тя, да бъде непрекъснато запозната с новостите, защото военната медицина е непрекъснато модернизиращ се процес. Отговорът й беше кратък, когато има желание, има и начин. Цялата тази високотехнологична апаратура отнема различно време за всеки, за да се подготви да борави пълноценно с нея. При старши лейтенант Койнова това се случва много бързо, защото е била много силно ентусиазирана и това е било едно ново предизвикателство за нея.

„Преди няколко години, когато открихме центъра, всеки ден научавахме нещо ново и така е и досега, защото се стремим да сме на гребена на професионалната вълна. Обменяме опит и с колеги в чужбина, което също много ни помага, за да сме актуални в нашата работа“, допълва старши лейтенант д-р Женя Койнова.

Модерното лечение минава през таблет

Фото Николета РАЙДОВСКА

Манекените са високотехнологични и се управляват с помощта на таблет. По този начин могат да бъдат въведени абсолютно всички стойности на жизнени показатели, сред коикто и сърдечен ритъм, честота на дишане. В същото време може да бъде изключена едната половина заради наличието примерно на огнестрелна рана и да диша само с едната гръдна половина. Може да се симулират артериално и венозно кървене. Има възможност да се имитират също и фрактури, които могат да бъдат и два вида – открити или закрити. Може също да се измерват пулс, сатурация, кръвно налягане. В самия манекен са разположени различни сензори и датчици, които могат да отчитат.  Примерно при един масивен кръвоизлив, ако курсистът е поставил правилно турникета, това ще може да се наблюдава на таблета и кървенето ще спре.

Тоест, това е един непрекъснат процес по създаването на медицински проблем и след това той бива разрешаван по най-бързия, прецизен и успешен за „пациента“ начин.

„Има и курсисти, при които, като видят за първи път манекена за обучение, се появява известен стрес. Тренирайки с него, с течение на времето по време на курса те постепенно свикват. Даже по-късно, понеже ние държим обратна връзка с нашите курсисти, те са много щастливи, че са имали възможността да тренират имено с тези високотехнологични манекени. Един инцидент може да се случи не само на бойното поле, където спецификата, разбира се, е твърде голяма, но може да го наблюдаваме и в нашето ежедневие. Всеки ден се сблъскваме с какво ли не и се налага да знаем как да реагираме, защото, както знаем всички, теорията е едно, но практиката е нещо съвършено различно“, казва още старши лейтенант д-р Женя Койнова от ВМА.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани