Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС одобри нови санкции срещу Русия, предвиждат се мерки за търговията с втечнен газ

[post-views]
ЕС одобри нови санкции срещу Русия, предвиждат се мерки за търговията с втечнен газ

Посланиците на държавите от ЕС одобриха нови санкции срещу Русия, съобщи Белгийското председателство на Съвета на ЕС. Отбелязва се, че решението е свързано с руското нападение срещу Украйна.

Въвеждат се целенасочени мерки, които увеличават въздействието от приетите досега санкции. Предвиждат се възможности за преодоляване на непълнотите в досегашните мерки, пояснява председателството.

Новите санкции ще ограничат още повече достъпа на Русия до технологии и ще я лишат от приходи от продажба на енергоносители, написа по този повод в „Екс“ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По нейните думи ще бъдат засегнати руските „флотилии фантоми“  – плавателни съдове с неясен собственик за пренос на горива, КАКТО и „сенчестите руски банкови мрежи в чужбина“.

Според „Евронюз“ новите мерки засягат търговията с руски втечнен газ. Уточнява се, че за разлика от въведената пълна забрана за търговия с руски въглища и петрол, санкциите за втечнения газ предвиждат държавите от ЕС да продължат вноса от Русия, но само ако доставените количества не подлежат на реекспорт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани