Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Марк Рюте ще е следващият генерален секретар на НАТО

[post-views]
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО

Марк Рюте, досегашният министър-председател на Нидерландия, ще стане следващият генерален секретар на НАТО. Румъния, единственият член на алианса, който се противопоставяше на неговата кандидатура, оттегли възражението си. Представители на НАТО потвърдиха пред CNN, че Клаус Йоханис, румънският президент и кандидат за поста,  се оттегля от надпреварата.

Решението за Рюте не можеше да бъде взето, тъй като нямаше консенсус, докато Йоханис все още се бореше за поста. Сега това решение може да бъде официално прието.

Рюте ще е начело на НАТО, който укрепва собствената си сигурност, като същевременно подкрепя защитата на Украйна срещу руската инвазия.

Алиансът се стреми да увеличи военните си разходи, като същевременно избягва да провокира Москва и да ескалира войната.

Мандатът на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг изтича на 1 октомври.

Макар че Рюте е твърд съюзник на Украйна от началото на войната, критици изтъкват, че по време на мандата му като холандски лидер бюджетът за отбрана на Нидерландия често е бил под целта от 2 % от БВП, което е цел на членовете на НАТО.

Приоритет на Рюте ще бъде да запази подкрепата на НАТО за Киев.  Той трябва да подкрепя и радикалното повишаване на капацитета на НАТО в областта на отбраната и сигурността. Това ще означава да се насърчават членовете да харчат повече пари за отбрана и да си сътрудничат повече по отношение на закупуването на оръжия и плановете за разполагане на войски.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани