Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Мигел Алонсо Берио

[post-views]
Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Мигел Алонсо Берио

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и Н. Пр. Мигел Алонсо Берио, посланик на Испания у нас, обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на отбраната и въпроси от актуалния дневен ред на сигурността днес, 21 юни.

Двамата подчертаха важността на партньорството в рамките на НАТО в променената среда на сигурност, както и важната роля на страните ни в изграждането на съюзническия капацитет за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг на Алианса.

Министър Запрянов изтъкна доброто сътрудничество между двете страни през 2022 г. при съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО в Европа. Той оцени високо професионализма и съдействието на испанската логистика, оказана на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ при преминаването му през териториалните води на Кралство Испания по време на ежегодната национална Антарктическа експедиция и подчерта големия потенциал за развитие на двустранното сътрудничество във военната сфера в рамките на НАТО.

Министър Запрянов и Н. Пр. Берио споделиха общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество между държавите от Черноморския регион с цел адаптиране към предизвикателствата в следствие на войната в Украйна. Акцент беше поставен върху Противоминната военноморска група в Черно море, сформирана от България, Румъния и Турция.

По време на разговорите бяха очертани перспективите за развитие на конструктивния диалог и на колективната отбрана в контекста на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон. Дискутирани бяха възможностите за отбранително-индустриално сътрудничество, както и предоставената от България и Испания помощ за Украйна. Двете страни заявиха категорично, че ще продължат да оказват подкрепа за опазването на суверенитета на Украйна и сигурността на украинския народ.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани