Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На полигон „Тюлбе“ край Казанлък операторите на дронове показаха майсторство и бързина

[post-views]
На полигон „Тюлбе“ край Казанлък операторите на дронове показаха майсторство и бързина

*Българските производители не изостават от световния авангард

Победител в първото по рода си състезание между операторите на дронове от формированията на Сухопътните войски (СВ) е отборът на 101-ви Алпийски полк – Смолян. Надпреварата бе под под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и се проведе на Учебен център „Тюлбе“ – Казанлък.

Съдията дава старт за въздушните пируети.

Участваха 9 отбора, три от Втора механизирана бригада – Стара Загора, два от 61-ва механизирана бригада – Карлово, и по един от Трето бригадно командване – Благоевград, Пето бригадно командване – Плевен, и 101-ви алпийски полк – Смолян. Всеки тим бе от двама военнослужещи с 2 безпилотни летателни апарата. Състезателите трябваше да преминат два етапа – майсторско пилотиране и разузнаване и ориентиране. Най-бързи и с най-голямо майсторство бяха изявите на операторите от 101-ви алпийски полк в Смолян, те грабнаха златото в отборното класиране. Среброто отиде при домакините от 61-ва Стрямска механизирана бригада от гарнизон Казанлък, а бронза спечели 42-ри батальон от състава на Втора механизирана бригада.

ТЕРЕМ разработват и различни по спецификация боеприпаси

Един от носителите на приза ефрейтор Сюлейман Асъмов от 101-ви алпийски полк – Смолян, сподели:

– Като шампиони с Кристиан се чувстваме отлично. Подготовката ни отне към 5–6 месеца. Имам личен дрон от близо година и половина – и с него работя усилено извън поделението. Не е лошо водачът на дрон и да е добър шофьор. Воденето на дрон има специфика, но всичко е до практика и свободно време. Ключът към успеха са многото тренировки. Преди с дронове не съм се занимавал, но съм играл компютърни игри. Помагат – всичко е в чувствителността и бързината на пръстите. Защо избрах професията? Нямам военнослужещи във фамилията, но ми повлияха приятели, които се занимават със стрелба и пистолети. Армията грабна въображението ми, пробвах се на изпитите и успях.

Генерал-майор Деян Дешков наблюдава майсторството на операторите

– Има война наблизо, това не те ли плаши?

– Клетвата се дава веднъж – и край, това е. Всеки изпитва малко страх, но волята е за това – да го преодолееш. А и като имаш дълг към държавата си, няма как да си уплашен.

Другият победител, ефрейтор Кристиан Илиев, добави:

– Чувстваме се супер… Беше ни осигурено  време за подготовка, на занятия с полка сме вдигали дрона двойно по-високо,н за да видим къде са разположени хората, да докладваме на нашите началници. Така следиш къде е врагът. Тези технологии навлизат бързо, навън все повече се развиват, ще се развиват и при нас. Трябва да сме подготвени.

На полигон „Тюлбе“ край Казанлък операторите на дронове показаха майсторство и бързина
Президентът Румен Радев връчи награди на шампионите от 101-ви алпийски полк.
Фото автора

Като историческо събитие определи състезанието президентът Румен Радев, тъй като пред Българската армия се отварят вратите на нов род войски – тези на безпилотните системи. „И това е абсолютно изискване на бъдещето. Виждаме какво става с конфликтите в Кавказ, в Украйна, в Газа. Без такива системи не можем изобщо да мислим за ефект в която и да било съвременна операция. Те са достъпни, евтини технологии, но с огромен асиметричен ефект, имат огромно въздействие върху бойното поле във всички сфери и аз се радвам, че най-сетне в нашите Въоръжени сили ние започваме да готвим хора. Трябва да имаме готови хора, трябва да изграждаме система, трябва да си променяме законодателството, така че закупуването, доставката на такива системи да става много по-бързо, да могат да следват бързите изменения в технологиите. Това е цяла една технологична революция.“

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов определи СВ като пионери във въвеждането на безпилотните летателни технологии, но подчерта, че все още има редица предизвикателства в развитието и пълното внедряване на тези системи. „Както по организационното изграждане операторите на дронове да бъдат част от военните формирования, от щата. След това, което говорихме за тренировъчен център – аз обещавам на генерал Дешков промени в План 2026, – да му дадем щат да може наистина доктринално, концептуално, процедурно масовото въвеждане на дроновете в БА да бъде организирано.“

Придобиването на дронове в СВ върви с добри темпове, заяви командирът на СВ генерал-майор Деян Дешков. До края на годината ще бъдат финализирани и поръчките за доставка на дронове на ниво отделение и взвод. Започнали са и тези за ниво батальон и бригада. Остава големият въпрос с подготовката на хората за управлението им в обособен за целта център. „Тук говорим за едни хора, които ще бъдат наистина най-добрите от най-добрите – да предават техния опит и да налагат стандарт. Дали имаме такава идея? Да, имаме я. Не е изчистена напълно, няма да стане утре, но горещо се надявам през следващата година първите основи да са положени и да започне полека-лека да функционира Център за обучение на водачите на дронове. Дали от пъврия момент ще започне да функционира така, както очакваме и го пише в книгите? Не, няма, ще отнеме време. Всяко едно нещо отнема време, дори едно училище, като се създава, било то и висшият университет, то не тръгва от първата си година като абсолютно смазана машина, но това е пътят. Но въпросът е, че всяко обучение във варианта единият обучава този, който е до него, е ТНТМ. Аматьорско изпълнение.“

На полигона имаше представители на отбранителната промишленост в България, които демонстрираха бойните възможности на дронове, произведени от тях, както и на антидрон системи. Калин Димитров, изпълнителен директор на ТЕРЕМ холдинг, разказа какви са възможностите на производство на FPV дронове и дронове камикадзе. Създадени са вече  няколко модификации – 7-инчовите и 8-инчовите дронове са камикадзе, а 10-инчовите и хексакоптерите могат да се използват като база за ретранслатори и за захвърляне на боеприпаси. Основната им цел е поразяване на живата сила на противника. Българските производители работят съвместно с украински компании, което им дава възможност да използват вече проверени на бойното поле решения. В ТЕРЕМ работим и с български компании, част от които са спечелили по някои от програмите на НАТО. Търси се българско ноухау, което да се развива във времето. Разработват се и боеприпаси, специално предназначени както за дронове камикадзе, така и за хвърляне от дронове.

Още на първото състезание на полигон „Тюлбе“ операторите на дронове показаха майсторство и доказаха сериозните си постижения. Догодина организаторите обещават повече участници и още по-трудни за изпълнение задачи. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани