Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ пренасочват поръчките за „Пейтриът“ към Украйна

[post-views]
САЩ пренасочват поръчките за "Пейтриът" към Украйна

Правителството на президента Джо Байдън планира да преустанови всички отворени поръчки за противовъздушни системи „Пейтриът“ и ракети прехващачи. Доставките ще бъдат пренасочени доставките към Украйна, докато нуждите за отбраната ѝ не бъдат задоволени, съобщи в. „Файненшъл Таймс“.

Киев настоява за доставката американските „Пейтриът“, които се оказаха ключови за свалянето на руските балистични и хиперзвукови ракети. Напоследък Украйна засили исканията си за ракети след руските атаки срещу енергийния ѝ сектор.

Междувременно Румъния реши да предостави система за противовъздушна отбрана “Пейтриът” на Украйна, стана ясно след заседание Върховният съвет за национална отбрана под ръководството на президента Клаус Йоханис.

Решението се основава на задълбочена техническа оценка на румънските власти, като са взети предвид всички мерки за премахване на риска от възможни уязвимости за страната.

По-рано този месец германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че страната му ще достави на Украйна още 100 ракети за „Пейтриът“ в рамките на съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

Ракетната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ е една от най-модерните в света. Тя може да се използва срещу вражески самолети, балистични и крилати ракети.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани