Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Луизиана стана първият щат, позволил хирургическа кастрация на педофили

[post-views]
педофили

Луизиана стана първият американски щат, в който съдът ще има право да разпореди хирургическа кастрация на хора, признати за виновни в сексуално насилие срещу деца, предаде Асошиейтед прес. Приетият в тази връзка закон бе подписан във вторник от губернатора републиканец Джеф Ландри.

Този вид наказание е познато в други страни, известни с по-строгите си мерки срещу някои престъпления, сред които и Чехия и Нигерия, но е ново за САЩ. Офисът на губернатора вчера потвърди пред АП, че Ландри е подписал законопроекта по-рано през седмицата.

Поддръжниците на новия закон в Луизиана, който ще влезе в сила на 1 август, се надяват, че това наказание ще възпира хората от извършване на сексуални престъпления срещу деца. Противниците на мярката твърдят, че това е „грубо и необичайно“ наказание в нарушение на американската конституция и смятат, че е сигурно, че законът ще бъде изправен пред правни предизвикателства.

Приетата мярка дава възможност на съдиите в Луизиана да разпоредят хирургическа кастрация на осъдени за определени тежки сексуални престъпления срещу деца под 13-годишна възраст, сред които изнасилване, кръвосмешение и сексуален тормоз. Наказанието няма да бъде прилагано автоматично и ще бъде разглеждано за всеки отделен случай по преценка на съдията.

В затворите в Луизиана 2224 души излежават присъди за подобни престъпления. Законът няма да бъде прилаган със задна дата и ще важи само за осъдените след 1 август тази година.

Няколко щата, сред които Луизиана, Калифорния, Флорида и Тексас, са приели закони, позволяващи химическа кастрация за признатите за виновни за някои сексуални престъпления. В някои от тези щати насилниците могат да поискат хирургическа процедура по собствено желание. Но според Националната конференция на законодателните органи на щатите никой друг щат досега не позволяваше налагане на присъда за хирургическа кастрация.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани