Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МНС разсекрети заповедта за арест на Ияд Аг Гали за военни престъпления в Мали

[post-views]
The International Criminal Court

Международният наказателен съд (МНС) разсекрети вчера заповедта за арест на Ияд Аг Гали, предполагаем лидер на ислямистката групировка „Защитници на вярата“ (Ansar Dine), която през 2012 г. превзе Тимбукту в Северно Мали, предаде Ройтерс.

Гали, известен също като Абу Фадл, е обвинен в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството между януари 2012 г. и януари 2013 г., съобщи съдът. Заповедта за ареста му е издадена през 2017 г. в запечатан плик, но беше публикувана едва днес.

След като групата „Защитници на вярата“ превзе Тимбукту, тя се опита да наложи шериата там. В предишни дела на МНС срещу други членове на групировката прокурорите заявиха, че те са подлагали жените в Тимбукту на изнасилвания и сексуално робство.

Свързаните с „Ал Кайда“ бойци също така използваха кирки, лопати и чукове, за да унищожат глинени гробници и вековни светилища, отразяващи суфистката версия на исляма в Тимбукту, известен като „Градът на 333-те светци“, припомня Ройтерс.

През 2016 г. Международният наказателен съд осъди един ислямистки бунтовник на девет години затвор, след като той се призна за виновен за участие в разрушаването на религиозните паметници в Тимбукту. Втори малийски заподозрян трябва да чуе присъдата по делото си пред МНС следващата сряда.

МНС, единственият постоянен трибунал за военни престъпления в света, разследва събитията в Мали от 2012 г. През следващата година френските и малийските войски изтласкаха бунтовниците обратно, припомня  Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани