Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ПАП: Полша ще произвежда южнокорейски танкове K2, каза министърът на отбраната

[post-views]
Полша трябва да подготви армията си за пълномащабен конфликт, каза началникът на въоръжените сили

Полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш обяви, че страната му ще произвежда танкове K2 „Черна Пантера“, използвайки южнокорейско оборудване, съобщи полската новинарска агенция ПАП.

Кошиняк-Камиш  каза, че Полша се стреми да бъде сервизен център за южнокорейско оборудване, закупено както за нуждите на Полша, така и за други европейски страни, като Румъния. Той също така спомена, че танковете K2 ще се произвеждат в Полша и че южнокорейската страна се ангажира да прехвърли технологията възможно най-скоро.

Според полския министър южнокорейският му колега Шин Уон-сик е съгласувал вчера с него „график за действие за изпълнение на съвместни договори, свързани с покупки за полската армия – предимно танкове K2, самоходни гаубици K9, самолети ФА-50 и ракетни установки „Чунму“.

Владислав Кошиняк-Камиш  съобщи също, че полската делегация е предложила на южнокорейската страна да насърчи страната си да придобива полско оборудване. „Радвам се, че офертата беше приета положително на предварителен етап. Купуваме много от Южна Корея, бихме искали Южна Корея също да купува от Полша“, каза Кошиняк-Камиш.

Делегация, водена от министъра на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик, пристигна в Полша вчера и взе участие в „Стратегическия диалог Полша-Южна Корея“, организиран днес във Варшава.

Полша поръча модерно военно оборудване от Южна Корея, включително ракетни артилерийски „Чунму“, танкове K2, самоходни гаубици K9 и учебно-бойни самолети ФА-50, в отговор на засилените заплахи от Москва след нахлуването на Русия в Украйна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани