Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна

[post-views]
Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна

След мирната конференция в Швейцария за Украйна, където бе отворен дипломатически път, видяхме отговора на (руския президент Владимир) Путин с посещения в Северна Корея и навсякъде, откъдето може да получи оръжие, явно се подготвя за дълга война. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред журналисти преди началото на днешното заседание на европейските външни министри в Люксембург.

Трябва да продължим с дипломатическите усилия, но и да увеличим помощта за Украйна, настоя той. Борел съобщи, че ЕС разполага с възможност да заобиколи досегашната съпротива на Унгария за използване на приходите от запорираното руско имущество в полза на Киев. Има правила, според които страна, която не е подкрепила дадено решение, не е необходимо да го прилага, поясни той.

По думите на Борел следващата седмица се предвижда да бъде получена първата част от общо 2,5 милиарда евро приходи от запорирано руско имущество, които трябва да бъдат насочени за осигуряване на военна подкрепа за Киев. Той посочи, че днес ще предложи решение на външните министри от ЕС, за да може да се заобиколи съпротивата на Будапеща.

По повод събитията в Грузия Борел предупреди, че вратата за ЕС може да се затвори пред Тбилиси. Вратата за ЕС е отворена, но ако правителството продължава в същата посока, ще се затвори и грузинците ще платят цената, ще страдат, европейската перспектива може да бъде отменена, допълни той. 

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани