Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДПА: Външните министри на ЕС са одобрили военна помощ за Украйна с 1,4 милиарда евро от замразените руски активи

[post-views]
ДПА: Външните министри на ЕС са одобрили военна помощ за Украйна с 1,4 милиарда евро от замразените руски активи

Външните министри на страните членки на ЕС са одобрили военна помощ на стойност 1,4 милиарда евро за Украйна, като пакетът ще бъде финансиран за първи път с приходите от замразените активи на Централната банка на Русия, предаде ДПА, като се позова на изявление на дипломати пред агенцията днес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че парите трябва да стигнат до Украйна бързо и да „преодолеят всякакви блокажи“, за да бъдат одобрени на заседание на Съвета по външни работи на ЕС в Люксембург.

ДПА посочва, че подобно одобрение е добре дошло за Киев в контекста на продължаващата съпротива на Унгария срещу всеки пакет от военна помощ за Украйна със средства от извънбюджетния фонд на ЕС, наречен Европейски механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility), в който има над 6 милиарда евро.

Всяка страна членка на ЕС има право на вето върху плащанията от този фонд, като Унгария го упражнява в течение на вече почти цяла година, отбелязва ДПА, като допълва, че е блокиран и фонд за помощ на стойност 5 милиарда евро за Киев.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани