Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕИБ ще инвестира още 6 милиарда евро в европейския отбранителен сектор

[post-views]
Европейската инвестиционна банка

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) възнамерява да увеличи инвестициите си в европейския сектор на отбраната, като вложи още 6 милиарда евро в него. Това заяви пред Ройтерс президентът на ЕИБ Надя Калвиньо.

Сред сферите, в които банката инвестира, са производството на дронове и сателити, както и технологични решения за подобряване на киберсигурността.

„Ние сме планирали 8 милиарда евро за инвестиции в тази област (отбраната – бел. ред.), от които са вложени само 2 милиарда“, посочва ръководителят на Европейската инвестиционна банка.

Калвиньо допълва, че ЕИБ е създала специален екип от експерти, които отговарят за инвестирането на оставащите 6 млрд. евро.

„Активно работим с европейския индустриален сектор, така че може да се очаква, че през втората половина на годината ще бъдат разработени редица проекти“, отбелязва президентът на финансовата институция.

Надя Калвиньо акцентира върху проекти, свързани с подобряване на граничната сигурност, с операции по разминиране, както и с изграждането и поддръжката на военни болници.

Европейската инвестиционна банка е съвместна собственост на страните от Евросъюза.

Сред проектите в сектора на отбраната, които ЕИБ е подкрепила финансово, са изграждането на сателити, които ще бъдат използвани от Полша за наблюдение. Банката е финансирала и дейността на германски производител на дронове. Тя обаче се въздържа от финансиране на производството на боеприпаси, отбелязва Ройтерс.

Неотдавна Европейската инвестиционна банка промени правилата, съгласно които осъществява своята инвестиционна политика. Новите условия й позволяват да отпуска кредити на компании от сектора на отбраната или да инвестира в тях индиректно.

Това решение е пореден скромен опит на Европа да се справи с Русия, която е поставила цялата си икономика на военна основа, посочва Ройтерс.

Планът на ЕИБ подчертава нарастващата готовност на Европа да предостави повече средства на компаниите от сектора на отбраната в условията на руска военна инвазия в Украйна. Това става на фона на промяна на настроенията в редица европейски страни, които вече не са толкова убедени, че са защитени от агресия и могат да разчитат на САЩ, ако бъдат нападнати, посочват анализатори.

Тим Лоренсън от Международния институт за стратегически изследвания смята, че решението на ЕИБ има символичен характер и е важно по-скоро като пример за други банки. То отправя сигнал към тях, че е „приемливо“ да подкрепят финансово компаниите от сектора на отбраната, отбелязва експертът.

„Всеки европейски танк е съставен от хиляди части. Те се произвеждат от стотици малки подизпълнители в цяла Европа. Банковите кредити са от критично значение за тези компании“, посочва Тим Лоренсън.

Той обаче акцентира върху факта, че осемте милиарда евро, предвидени от ЕИБ за инвестиции в отбранителния сектор, са малка сума в сравнение с европейския бюджет за отбрана, възлизащ на 476 млрд. долара за 2024 година. Още по-значителен е бюджетът на САЩ за отбрана – 968 млрд. долара, изтъква експертът.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани