Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново насилие в Нова Каледония след затварянето на сепаратисти

[post-views]
New Caledonia

Нов изблик на насилие обхвана снощи френския тихоокеански архипелаг Нова Каледония, рредаде Франс прес. Нощта беше „неспокойна и белязана от безредици в целия главен остров и на островите Пинс и Маре, което наложи намесата на многобройни подкрепления“, се казва в изявление на Върховния комисариат, представляващ френското правителство на архипелага. Били са извършени нападения срещу силите на реда, палежи и блокади.

Новото засилване на напрежението настъпи, след като в събота вечерта няколко каледонски сепаратисти, включително Кристиан Тейн, ръководител на Клетката за координиране на действия на терен (ККДТ), заподозряна в организирането на бунтове, бяха прехвърлени в континентална Франция, за да бъдат изпратени в затвора.

В Думбея, северно от главния град на Нова Каледония – Нумея, бяха опожарени сгради на местната полиция и един гараж. По данни на журналист от АФП са били разположени четири бронирани автомобила.

Сблъсъците са станали в близост до автосервиз, автомобилите в който са били запалени.

Четирима активисти с качулки, стоящи зад импровизирани барикади, хвърляха снаряди по полицаите и им крещяха обиди, съобщава журналист от АФП.

Близо до голям магазин за спортна екипировка в околността, който е напълно разрушен, в ранния следобед днес лагеруват сепаратисти, искащи освобождаване на затворниците.

В Бураил, град на по-малко от 200 км северно от Нумея, също е имало сблъсъци между полицията и сепаратистите, в резултат на които е бил ранен един човек, научи АФП.

Сепаратистите проявяват насилие и на други места в архипелага. Пътят към летището беше блокиран поради полицейска операция. Много училища също бяха затворени, а скоростният път към болницата е блокиран от двете страни.

От 13 май насам архипелагът в южната част на Тихия океан е обхванат от ожесточени вълнения, предизвикани от протести срещу законопроект за изборите. В резултат на насилието загинаха девет души, включително двама жандармеристи, и бяха нанесени огромни щети, оценявани на над един милиард евро. В средата на юни президентът Еманюел Макрон спря действието на законопроекта, който предвиждаше конституционна реформа, променяща изборните критерии за изборите в новокаледонските провинции. Според противниците му той щеше да намали политическото влияние на коренното население на архипелага.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани