Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът започва консултации с партиите за кабинет

[post-views]
Президентът започва консултации с партиите за кабинет

Президентът започва консултации за съставяне на правителство с партиите от 50-ото Народно събрание.

След като народните представители успяха, макар и от третия път, да изберат свой председател, зам.-председатели и парламентани групи, то сега процесът по съставяне на кабинет е вече на ход.

За начало държавният глава събира партиите, за да се запознае с визиите им за управлението на страната. От 9.00 часа на 24 юни, понеделник, държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В 11.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на „Движението за права и свободи“. От 14.00 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

След приключването на консултациите на ход е връчването на първия мандат, а ако той е неуспешен се преминава към втори и трети.

Засега индикациите за успеха на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет не са особено оптимистични.

След изборите на 9 юни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви създаването на контактна група от Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, които да водят преговорите с останалите политически партии за кабинет. На срещите се появиха единствено от ДПС и ИТН.

Последва предложението на Борисов за експертен кабинет, който обаче да бъде доминиран от ГЕРБ и формацията да получи министрерските кресла в отбраната и външните работи. Залогът за продължаващи разговори за кабинет той определи подкрепата за Рая Назярн за председател на Народното събрание. Рая Назарян бе избрана, но от тетия път и то единствено с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Гласовете на трите политически формации стигат за сформирането на кабинет, но партията на Слави Трифонов обяви, че подкрепа за Назарян има, но за кабинет с първи и втори мандат не.

До този момент от ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП също заявяват, че няма да подкрепят кабинет с първи и втори мандат, а гледат към третия- чийто получател ще бъде определен от държавния глава като последен шанс за живот на 50-о Народно събрание.

Каква ще бъде съдбата на консултациите, дали ГЕРБ ще успее да обедини партиите с първия мандат и дали ще се стигне до втори и трети предстои да видим.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани