Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сделката на Русия и Северна Корея в сферата на отбраната може да предизвика търкания с Китай, заяви американски генерал

[post-views]
Елитни военни инструктори от Северна Корея ще посетят Русия на фона на задълбочаващите се връзки между двете страни

Споразумението на руския президент Владимир Путин за взаимна отбрана със Северна Корея може да създаде търкания с Китай, който отдавна е основен съюзник на изолираната страна, заяви снощи високопоставен американски военен, цитиран от Ройтерс.

„Имаме някой друг, който сякаш се опитва да се намеси сега, така че това може да доведе до малко повече търкания между (Китай) и Русия“, заяви пред репортери Генералът от военновъздушните сили на САЩ К. К. Браун, който е и председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

„Така че ще бъде интересно да видим как тези три държави ще се справят с това“, добави той.

Анализатори смятат, че подписаният в сряда пакт може да подкопае влиянието на Пекин върху двете му съседни страни и че всяко засилване на нестабилността може да се отрази отрицателно на глобалните икономически и стратегически амбиции на Китай.

В четвъртък Путин заяви, че Русия може да достави оръжия на Северна Корея, което според него би било огледален отговор на въоръжаването на Украйна от страна на Запада.

Браун призна, че САЩ изпитват опасения относно сделката.

Той обаче също така посочи очевидните ограничения на споразумението и изрази съмнения, че Москва ще даде на Северна Корея „всичко“, което тя иска.

Официални представители от САЩ смятат, че Северна Корея желае да се сдобие с изтребители, ракети земя-въздух, бронирани машини, оборудване или материали за производство на балистични ракети и други модерни технологии от Русия, посочва Ройтерс.

„Отзивите, които имам за споразумението – то беше широкообхватно споразумение, което не е прекалено обвързващо, което ви дава индикация, (че) те искат да работят заедно, но не искат да си връзват ръцете“, каза Браун.

Договорът, подписан от Путин и Ким Чен-ун в сряда, задължава всяка от страните да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу някоя от тях.

Путин заяви, че Москва очаква сътрудничеството ѝ със Северна Корея да послужи като възпиращ фактор за Запада, но че няма нужда да използва севернокорейски войници за войната в Украйна.

САЩ и Украйна твърдят, че Северна Корея вече е предоставила на Русия значителни количества артилерийски снаряди и балистични ракети, което Москва и Пхенян отричат.

Междувременно високопоставен севернокорейски служител разкритикува САЩ заради разширяващата се военна подкрепа за Украйна, съобщи държавната медия на Севера КЦТА.

Пак Йон-чон, един от висшите военни служители на Северна Корея, заяви, че Русия има „правото да избере всякакъв вид ответен удар“ в изявление, разпространено от КЦТА днес.

В изявлението си той спомена и коментарите на Пентагона от миналата седмица, че украинските сили могат да използват оръжия, доставени от САЩ, за да нанасят удари по руските сили навсякъде на територията на Русия.

Пак добави, че Северна Корея винаги ще бъде заедно с руската армия и народ в тяхната „борба за защита на суверенните права“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани