Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Филипините и Китай си размениха критика, свързана с неотдавнашния сблъсък в Южнокитайско море

[post-views]
Филипините и Китай си размениха критика, свързана с неотдавнашния сблъсък в Южнокитайско море

Филипините ще продължат да изпълняват мисии за снабдяване в оспорван атол на Южнокитайско море, въпреки умишленото им прекъсване миналата седмица от китайски кораби на бреговата охрана, заяви филипинският министър на отбраната Гилберто Теодоро, цитиран от Ройтерс.

„Това не беше недоразумение или инцидент“, заяви Теодоро пред журналисти. „Ние не омаловажаваме инцидента. Това беше агресивна и незаконна употреба на сила“, заяви той. Миналия понеделник филипински моряк получи сериозни наранявания след „умишлено врязване с висока скорост“ на плавателен съд на китайската брегова охрана във филипински плавателен съд, като тази акция целеше да наруши мисия за снабдяване на кораб във Втората плитчина на Томас, на който има филипински военен персонал.

Китайското външно министерство оспори филипинското изявление, като в четвъртък китайски говорител каза, че необходимите мерки, предприети от бреговата охрана, са били законни, професионални и безупречни. Според китайското министерство Китай и Филипините трябва да работят заедно по въпросите на стабилността и защитата в региона и призова Манила да спре нарушенията си и заблуждаването на международната общност.

Филипинският президент Фердинанд Маркос-младши вчера заяви, че Филипините не предизвикват войни и винаги ще се стремят да разрешават споровете си по мирен път.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани