Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Дагестан премина първият от трите дни на траур, обявени след нападенията, които отнеха живота на 20 души

[post-views]
ДЕЗИНФО Украинското разузнаване и страните от НАТО са организирали терористични атаки в Дагестан

В южния руски регион Дагестан днес премина първият от трите дни на траур, обявени след нападенията на ислямисти, които според властите са отнели живота на 20 души, предаде Асошиейтед прес.

При вчерашните атаки срещу християнски и еврейски молитвени домове в два града бяха убити предимно полицаи, отбелязва АП.

Вчерашните нападения в регионалната столица Махачкала и в крайбрежния град Дербент са най-скорошните прояви на насилие, за които властите държат отговорни ислямските екстремисти в Дагестан, който е населен предимно с мюсюлмани. Това беше и най-кървавата атака в Русия от март, когато въоръжени лица откриха огън на концерт в предградие на Москва и убиха 145 души.

Афганистанският клон на терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението през март и бързо похвали атаката в Дагестан, като заяви, че тя е извършена от „братята в Кавказ, които показаха, че все още са силни“.

Американският Институт за изследване на войната във Вашингтон заяви, че зад нападението вероятно стои клонът на „Ислямска държава“ в Северен Кавказ, който носи наименованието „Вилаят Кавказ“.

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов каза, че отговорност за атаката носят членове на ислямистки „спящи клетки“, направлявани от чужбина, но не даде други подробности.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент Владимир Путин е бил информирана за вчерашната атака и за усилията да бъде оказана помощ на пострадалите от нападенията.

Руският Следствен комитет заяви, че всичките петима нападатели са били убити. От 20 убити най-малко 15 души са полицаи.

Здравните власти в Дагестан съобщиха, че най-малко 46 души са ранени. От тях поне 13 са полицаи, като четирима са настанени в болница в тежко състояние.

Сред убитите от нападателите е 66-годишният Николай Котелников, православен свещеник в църква в град Дербент. Според представител на местните власти нападателите са прерязали гърлото на свещеника, преди да подпалят църквата. Нападението бе извършено в деня, в който православните християни отбелязват празника Петдесетница.

Ръководителят на Дагестан каза, че сред убитите има 18 мюсюлмани. Синагогата „Келе-Нумаз“ в град Дербент също бе подпалена.

Малко след нападенията в Дербент екстремисти стреляха по полицейски пост и град Махачкала и нападнаха руска православна църква и синагога в регионалната столица, преди да бъдат убити от специалните сили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани