Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция ще купи най-вероятно 20 изтребителя от пето поколение F-35, първите от които ще влязат на въоръжение през 2030 г.

[post-views]
Гърция ще купи най-вероятно 20 изтребителя от пето поколение F-35, първите от които ще влязат на въоръжение през 2030 г.

През настоящата седмица, най-вероятно в четвъртък, в компетентната комисия на гръцкия парламент ще бъде внесено писмото за предлагане и приемане на офертата (LOA), изпратено от американското правителство в отговор на гръцкото искане за закупуване на една ескадрила изтребители от пето поколение F-35, се казва в статия, публикувана през уикенда в гръцкия вестник „Катимерини“.

Според неназовани източници от гръцкото министерство на отбраната, цитирани от вестника, Атина се е ориентирала към покупката на 20 самолета F-35, без в момента да се разглежда опцията за придобиване на още 20.

Валидността на писмото за предлагане и приемане на офертата е до края на юли. В него подробно са описани цената на доставката, обучението, поддръжката, инфраструктурата и всички стъпки до придобиването на самолетите.

Ако гръцкият парламент даде зелена светлина на сделката, това ще отвори пътя на министерството на отбраната и по-конкретно на главната дирекция по въоръжението и отбранителните инвестиции да подпише писмото и да информира правителството на САЩ за това.

Според процедурите след това Държавният департамент ще изпрати документа на компанията производител и на всички участници във веригата на доставките за производството на F-35. Щом бъде подписан съответният договор между американското правителство и „Локхийд Мартин“, компанията ще пристъпи към запазване на слотове в производствената линия за първите гръцки F-35.

Гръцките военновъздушни сили ще придобият една ескадрила F-35 в конфигурацията „Блок 4“. Цената се очаква да достигне до 3,5 млрд. евро и ще включва доставката на 20 изтребителя, последващата им поддръжка, обучение на екипажите и техническия персонал и изграждане на цялата необходима инфраструктура за безопасност в 117 Бойно крило във военновъздушната база Андравида, Югозападна Гърция, където ще бъдат дислоцирани гръцките F-35.

Очаква се първите четири до шест самолета да бъдат предадени на гръцките ВВС през 2028 г., но ще останат в САЩ още около 24 месеца. На тези самолети ще се обучават гръцките пилоти, за да съберат нужните летателни часове и те самите да станат инструктори.

Първите пилоти и техници ще заминат за САЩ още по-рано, за да започнат теоретичната си подготовка. Базовото обучение на пилотите се очаква да завърши през 2030 г. След това с помощта на самолети танкери на американските ВВС изтребителите ще прекосят Атлантическия океан и ще кацнат в Андравида.

Според информирани източници дискусиите за втора ескадрила F-35 ще започнат в бъдеще, след като завърши модернизацията на гръцките F-16 и се вземат окончателни решения за изтребителите „Рафал“. Гръцките ВВС обаче се ориентират към поддържането на три типа бойни самолети – F-16, които са гръбнакът на гръцкото въздушно въоръжение, френските „Рафал“ и F-35. В „тавана“, определен от политическото и военното ръководство, се споменават около 200 самолета с мрежовоцентрични способности, които ще служат за мултиплициране на мощта на гръцките въоръжени сили, се казва в публикацията.

На по-късен етап се очаква щабът на военновъздушните сили да представи подробен списък с въоръжението, което иска да придобие в бъдеще. Централна роля се предвижда да изиграе сертифицирането на ракетите въздух-въздух „Метеор“ (Meteor) за F-35, които ще позволят на гръцките ВВС да поддържат големи количества от оръжие с огромни възпиращи възможности. Щабът е набелязал и високотехнологични оръжия като ракетите за стратегически удар JASSM, ракетите въздух-въздух AMRAAM 120D, противорадиолокационните ракети AARGM, както и разработените от Израел ракети въздух-земя „Рампейдж“ (Rampage), за които се твърди, че е получено одобрение от САЩ.

Инвестициите във военновъздушните сили са един от приоритетите в усилията на Гърция да поддържа военен баланс с Турция, с която традиционно има напрегнати отношения. Покупката на F-35 се разглежда като шанс за получаване на въздушно преимущество, особено след изключването на Анкара от програмата за производството им след придобиването на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани