Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мицкоски даде заявка, че смята да отклони държавата от евроатлантическия ѝ път с думи на омраза срещу България, заявява Делян Пеевски

[post-views]
Делян Пеевски

Новоизбраният премиер на Република Северна Македония избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България, заявява Делян Пеевски, председател на ДПС, цитиран от пресцентъра на партията.

Според Пеевски арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ включването на българите в Конституцията с промени в основния закон, е грубо нарушение на процеса на интеграция на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС).

Той припомня, че преди повече от месец се е обърнал с предупреждение към Мицкоски, да не се опитва да употреби България за вътрешнополитическите си цели. Председателят на ДПС заявява, че като държава ние няма да останем безучастни към тази поредна провокация.

Делян Пеевски очаква всички депутати от българския парламент и български депутати в Европейския парламент, независимо от партийната им принадлежност, да не подминават с невнимание тези будещи тревога процеси в съседната ни държава.

По думите му, посоката, в която е тласкана Република Северна Македония от политическата си върхушка, е опасна. Последиците за тази безотговорност не трябва да понася македонският народ, но отговорността трябва да бъде за самозабравилите се политици, които минират евроатлантическия път на страната.

Според Пеевски не можем да останем равнодушни, когато в критични за Европа и света времена, кризата на европейските ценности в Северна Македония заплашва държавата да се превърне в плацдарм на войнстващ национализъм.

„Гражданите имат нужда от фокус, имат нужда от по-висок стандарт, по-високи заплати. Спокоен живот, желание да живеят тук, в Македония. Атаките, които чух тези два дни, се свеждат до две тези – Преспанския договор и френското предложение (т.е. преговорната рамка – б.ред.). Този български диктат няма да мине докато аз съм премиер и няма да има промени в конституцията…“, заяви на 23 юни т.г. Християн Мицкоски, преди да положи клетва като премиер на Република Северна Македония.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани