Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В ръцете на военен лекар с очи на кошута

[post-views]
В ръцете на военен лекар с очи на кошута
Военната лекарка ще специализира урология и ще развива щадящи пациентите оперативни практики
Фото Красимир ТОДОРОВ и личен архив

Лейтенант д-р Анна Кръстева знае как да действа хладнокръвно в критични ситуации

Удоволствие е да гледаш как едно 25-годишно момиче действа бързо, стегнато и дисциплинирано в реанимобила на варненската ВМА по време на международното учение „Шабла 2024“. Тя слага маската за обдишване за секунда и разбираш, че това е многократно тренирано движение, докато всяка фибра на ръцете и тялото ѝ се е превърнала в перфектен автоматизъм. И докато се чудиш дали трябва да се страхуваш от изпитанието, благият поглед на военната лекарка те приковава към леглото и разбираш, че тези спокойни и дълбоки очи на кошута ще бъдат най-добрият пазител от страховете ти. Казва, че „Шабла 2024“ е първото й голямо учение. Но не личи да изпитва вълнението на новобранеца.

Тя попада във военната медицина малко по заръка свише. Макар да иска още от VIII–IX клас да стане лекар, първоначално кандидатства в Медицинския университет във Варна. Но още преди да разбере резултатите, идва позвъняване от Военноморското училище в морската столица с предложение да кандидатства при тях в първия випуск на новата специалност „Военен лекар“. Фразата „Защо не дойдеш да пробваш?“ била толкова фриволно изпусната, че Анна не мислила дълго и тръгнала съвсем съзнателно към Военноморското училище.

В ръцете на военен лекар с очи на кошута
Лейтенант доктор Анна Кръстева слага маска на пациент в реанимобила на ВМА – Варна, по време на учението „Шабла 2024“

„Не се чудих много. Говорих с майка ми, след това с вуйчо ми, който пък е бивш старшина. Според него животът в армията е доста уреден, получаваш сигурност. Неговата дъщеря и моя братовчедка също имаше своето въздействие, защото е лекар. Реших да пробвам“, казва Анна. – „И така станах част от първия випуск. Влязохме през лятото на 2017 г., имаше 40 дни новобрански период, клетва в род и Родина. След това започнахме обучение в Медицинския университет – Варна, и ВВМУ, като летните практики ги карахме във ВМА – София – сестрински, лекарски и държавен стаж.“

Началото е трудно – още в първия ден като истински новобранци ги въоръжили с метли и вили за събиране на трева. „За мен това беше необходим опит, това са неща, които променят нагласата към живота, характера, променя всичко у теб“, спомня си сега Анна. В първия випуск са 18 души – 4 мъже и 14 жени. След края на обучението са разпределени в цяла България в различни формирования. Първите по успех избират да работят във ВМА – София. Анна Кръстева, която е 6-а по успех, попада във Варна, градът на мечтите ѝ. „Аз съм в щаба на Свързочния полк във Варна към ВМС, на щат съм към Военна болница – Варна, но работното ми място е в Свързочния полк на Галата“, разказва лейтенант докторът.

Медицината остава първата й голяма любов. Тя е готова да лети, да превзема нови хоризонти и да помага на пациентите си. „Медицината те променя в желанието да помагаш на хората, а военната професия ти помага да бъдеш уравновесен, спокоен, да си увеличиш емоционалната интелигентност, да можеш да разсъждаваш бързо и да действаш в критични ситуации хладнокръвно и адекватно“, разсъждава Анна.

Началото – първият випуск на една от първите си снимки във Военноморското училище

Тя специализира авиационна медицина, затова ще ѝ се наложи и да поработи малко във формирования на Военновъздушните сили в района на Варна. Но всъщност голямата ѝ страст е урологията. „Това ще е бъдещата ми специализация. Тя е вдъхновена от отделението на проф. Салтиров и доктора по медицина Огнян Гъцев. Бях при тях, те зародиха любовта ми към тази специалност, хареса ми начинът на работа. Има доста какво да се научи, има научно развитие, има иновации, разработват се начини на лечение, безболезнени и безпроблемни за пациента“, разказва Анна Кръстева. И понеже зад всяка емоция стои конкретно лице, Анна не лъже, че е силно впечатлена от врачанина и неин съгражданин д-р Гъцев.

Сега, през лятото е времето на полевите учения. „Задачите ни за „Шабла 2024“ са комплексни, в готовност сме с реанимобила да можем да транспортираме пациента или на място да се извърши самата процедура, ако човек има нужда от обдишване, ако е направил алергична реакция към някакъв агент. Следим обстановката за пострадали лица. Има и авиомедицинска помощ, а и екипът е готов да реагира по всяко едно време и сме в пълна готовност да реагираме във всяка една ситуация – от киселини, настинка до сериозни наранявания“, казва тя.

За лейтенант доктор Анна Кръстева хубавите и щастливите моменти предстоят. А тя е готова да граби с пълни ръце знания, опит и преживявания във всяка секунда от невероятното приключение, наречено „военен лекар“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани