Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трето издание на Джаз фестивала в Боровец

[post-views]
Трето издание на Джаз фестивала в Боровец

Един от акцентите в програмата на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ е гостуването на канадската група Shuffle Demons, която напоследък е хит на фестивалите по целия свят. Те имат над 1000 концерта и 10 албума, владеят сцената с феноменалното си свирене, като са събрали едни от най-талантливите музиканти на Канада. Форумът ще бъде в Боровец от 2 до 7 август, а на пресконференцията в БТА директорът му д-р Татяна Илиева заяви, че джаз фестът с третото си издание в курортния комплекс вече е превърнат в традиция. „Очакваме световни звезди на джаза от 10 страни. Фестивалът никога не е имал комерсиална цел, единствената му цел е благородна – да се подпомогне развитието на летния планински туризъм“ – добави тя.

Музикалният директор на фестивала Николай Захариев представи цялостната музикална програма и разказа, че Shuffle Demons са сред най-нестандартните групи в света, защото идват от улицата. Съчетават фрии, бибоб елементи с поезия. Свирили са не само джаз, но и различни видове музика, обаче са съумели да се съберат и да се превърнат в световни звезди. В началото са свирили с шапка отпред на някое кьоше по улицата – атрактивно скачат, движат се. Но го правят стилно, добре изработено и си личи изключителният им професионализъм, с който привличат случайните минувачи. Носят американския стил на конкуренция – на музикалния пазар, за да оцелееш, трябва да изобретиш впечатляващ стил, характерен с неочакваност.

Доцент Георги Лозанов, директор на дирекция ЛИК в БТА, припомни магнетичната фигура на основателя на фестивала. „В дъното на едно успешно културно събитие винаги стои персона с харизма и отдаденост, иначе нещата не се случват. Джаз фестивалът е проекция на неговото лично желание и харизма и то не е комерсиално.“ Споменавайки д-р Емил Илиев, той подчерта: „Джазът идваше от душевната му нагласа… Джазът има сложна мултикултурна идеология и особено през комунизма той беше политически знак за онзи свободен свят. Този знак е важен, защото и сега политическата ос Изток–Запад се напряга отново. Той маркира нашето желание да принадлежим на свободния западен свят. Много ме радва, че създателят на този фестивал имаше разбиране за това, че чрез джаза ние се интегрираме към тази западна свободна култура“ – добави доц. Лозанов.
Антони Дончев – диригент на бигбенда на БНР, поясни, че в програмата ще има изяви, и невероятният Васил Петров – човекът с неземен глас. Някои го оприличават с Франк Синатра, но според неговото мнение Васил има много по-хубав глас.

За поредна година общинският съвет отделя немалко средства за организацията на джаз феста, каза инж. Ангел Джоргов – кмет на община Самоков. През последните години курортът се промотира и като лятна дестинация, а в това отношение джаз фестивалът е изключително ценен.
Българската култура и българският туризъм имат нужда от подкрепа и промоция, каза генералният директор на БНР Милен Митев. БНР ще отразява фестивала не само по националните си програми „Хоризонт“ и „Христо Ботев“, а и чрез регионалната „Радио София“, насочена към по-младата аудитория. Ще осъществим звукозапис и дори видеозапис на отделни концерти, добави той.
На фестивала ще се изяви и вокалната група от Белгия – Just Vox, които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на вокални перкусии. Така те звучат като цял оркестър. По думите на организаторите триото Rymden също е сред акцентите. Басистът и барабанистът са от E.S.T. – Есбьорн Свенсон трио.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани