Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В. „Катимерини“: Резултатите от преброяването в Албания предизвикаха напрежение в региона

[post-views]
Албания

Преброяването в Албания през 2023 г. не само показа тревожни демографски данни, но и предизвика нова вълна на напрежение със съседките на балканската страна, пише в свой материал днес електронното издание на гръцкия в. „Катимерини“.

Изданието отбелязва, че според публикуваните миналата седмица данни населението на Албания се е свило с 14 процента за 12 години – от около 2,8 милиона души на около 2,4 милиона души.

Представители на организации на малцинствата, живеещи в Албания, остро критикуваха резултатите за етническата принадлежност на гражданите. Данните предизвикаха реакции от страна на Гърция и Северна Македония, които смятат, че техните малцинства не са преброени коректно. От своя страна директорът на албанския статистически институт (ИНСТАТ) отхвърли обвиненията в манипулация, посочва вестникът.

Според преброяването в страната има 23 500 етнически гърци, около 2300 македонци, 2500 власи и 7000 българи, живеещи в Албания, а етническата принадлежност на около 150 000 граждани е неизвестна.

Демократичният съюз на гръцкото малцинство „Омония“ категорично се противопостави на резултатите от преброяването, като посочи, че правителството не е произвело „надежден и приемлив резултат“ относно броя на гърците и православните християни в Албания.

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис изрази резервите на Гърция по отношение на този процес. „Първите резултати очертават сериозни въпроси, свързани с процеса на преброяване, които поставят под въпрос самите резултати“, заяви той вчера.

Заедно с вкарването в затвора на етническия грък Фреди Белери, избран за кмет на албанската община Химара, който неотдавна беше избран за евродепутат с листата на управляващата в Гърция „Нова демокрация“, това допълнително ще обтегне отношенията между Атина и Тирана, а пътят на Албания към Европейския съюз може да бъде засегнат, коментира „Катимерини“.

Македонският алианс за европейска интеграция (МАЕИ) – политическата партия, представляваща малцинството на македонците в Албания, оспорва резултатите от преброяването, твърдейки, че тяхното малцинство превишава 100 000 души, „концентрирани основно в Мала Преспа, Голо бърдо и Гора“.

За сравнение броят на българите е нараснал на около 7000, отбелязва изданието. Това малцинство не съществуваше в досегашните албански преброявания, тъй като беше признато едва през 2017 г., след препоръка от Европейския парламент „да бъдат гарантирани със закон“ правата на българите, живеещи в „районите Преспа, Голо бърдо и Гора“, напомня вестникът.

МАЕИ твърди, че български представители са посетили тези райони по време на преброяването, за да насърчат жителите им „да се заявят като българи в замяна на български паспорт“. Нито Албания, нито Северна Македония са членки на Европейския съюз, напомня „Катимерини“.

След публикуването на резултатите от преброяването българският посланик в Тирана нарече Албания „най-приятелската страна за България“ в региона, отбелязва гръцкото издание.

Председателят на МАЕИ Васил Стерьовски обяви, че представителите на малцинствата в Албания „подготвят съвместна декларация“, с която ще поискат ново преброяване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани