Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бюджетът в Германия одобри покупки за армията за 6 млрд. евро

[post-views]
Бюджетът в Германия одобри покупки за армията за 6 млрд. евро

Бюджетната комисия в Бундестага одобри закупуването на танкове, боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана (ПВО) за 6 млрд. евро, съобщиха източници на „Ройтерс“ в сряда.
Одобрените покупки на оръжие включват 105 танка „Леопард 2 А8“ от производителя на оръжие KNDS за 2,93 млрд. евро. Сключена е сделка също за купуване на до 200 хил. снаряда за 1,3 млрд. евро от Diehl и Nammo. Освен това ще бъдат закупени четири системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на обща стойност 1,35 млрд. евро според източниците.
„Бюджетната комисия за пореден път взе важни решения за обществени поръчки, които са в изпълнение на обявената от канцлера повратна точка, заявиха членовете на комисията от трите партии от управляващата коалиция в съвместно изявление. В него не се посочват подробности за покупките или техните стойности, но се казва, че те ще помогнат на германската армия в планирането през следващите 10 години и ще осигурят на Украйна спешно необходими доставки.
След срещата с бюджетната комисия министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че през първата половина на годината са били одобрени проекти за армията на обща стойност 27 млрд. евро.

Дни след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. канцлерът Олаф Шолц изненада съюзниците си, като обяви Zeitenwende („Повратна точка“) със създаването на специален фонд от 100 млрд. евро за възстановяване на въоръжените сили. Тогава на извънредно заседание на Бундестага бе обявено, че Бундесверът ще получи 100 млрд. евро за инвестиции и проекти за въоръжаване с федералния бюджет за 2022 г.

Шолц обеща, че Германия „от сега нататък – година след година – ще инвестира повече от 2% от брутния вътрешен продукт в нашата отбрана“, защото с руското нашествие светът е навлязъл „в нова ера“.

Според Шолц на фона на повратната точка, предизвикана от руската атака в Украйна, Бундесверът се нуждае от „нови, силни способности“. Критерият трябва да бъде, че е направено всичко необходимо за гарантиране на мира в Европа. „Едно е ясно: трябва да инвестираме значително повече в сигурността на страната ни, за да защитим по този начин свободата и демокрацията си“, каза Шолц. Целта, според думите му, е ефективен, модерен и прогресивен Бундесвер.
По-късно, през декември 2022 г., в статия в списание „Foreign Affairs“ Шолц написа – „Новата роля на Германия ще изисква нова стратегическа култура и стратегия за национална сигурност“. Той отбелязва, че през последните три десетилетия решенията за сигурността на Германия и екипирането на нейната армия са се вземали в обстановка на мир в Европа, а сега водещият въпрос ще бъде на кои заплахи тя и съюзниците є да противодействат на континента, като най-непосредствената от тях идва от Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани