Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доц. д-р Соня Пенкова: Обновеният военен музей отваря врати на 1 август

[post-views]
Доц. д-р Соня Пенкова: Обновеният военен музей отваря врати на 1 август

Преди 108 години тръгваме по пътя на изграждане на разбиране за общата ни отговорност в името на опазването на историята, казва директорът на НВИМ

Доц. д-р Соня Пенкова: Обновеният военен музей отваря врати на 1 август
Доц. д-р Соня Пенкова

Г-жо Пенкова, как НВИМ отбелязва празника си тази година?

  • На 4 юли Националният военноисторически музей (НВИМ) отбеляза своята 108-a годишнина. В разгара на Първата световна война, на 4 юли 1916 г., със Заповед на главнокомандващия Действащата армия генерал-майор Никола Жеков се поставя началото на Общия народен военен музей. Създаден като трети общодържавен музей, той се утвърждава като институцията, съхраняваща паметта на армията ни, а заедно с това до края на 70-те години на миналия век е и единственият български общоисторически национален музей.

Преди 108 години заедно с Военното министерство и БА тръгваме по дългия и труден път на изграждане на разбиране за общата ни отговорност в името на опазването на историята, паметта и ценностите на войската ни. В този смисъл празникът е общ.

Почти 70 години Националният военноисторически музей е семейство от четири структури – НВИМ в София, Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба–1444 г. във Варна и Музеят на авиацията – в Пловдив. Днес музеят, изпълнявайки основната си функция на културна и научна организация, издирва, изучава, опазва и представя културни ценности, свързани с военната и общонационалната история. Многобройните награди, на които е носител, са доказателство за добре свършена работа, за съвременните стандарти, които прилага, и за лидерската му позиция сред останалите културни институции. Все по-сериозен е стремежът на НВИМ да бъде отворен за хората, достъпен и приобщаващ. Комуникирайки проблемите на днешния ден чрез уроците от миналото с многобройните посетители, той се стреми да ги направи по-информирани дори за периоди от историята, за които все още се колебаем в оценките си, както и да им предложи разнообразни преживявания за образование, размисъл и споделяне на знания.

Тази година празникът ни сварва в период на реновация на част от експозицията със средства от спечелен проект за целево финансиране от Министерство на културата. Затова екипът на музея ще сподели празника със своята публика в онлайн пространството. Но на 1 август ще отворим обновени и променени и ще очакваме както верните си, така и нови посетители.

  • Как военният ни музей се вписва в съвременния прочит на духа и славата на Българската армия?
  • Духът и славата на Българската армия са пропити във всеки артефакт от фонда на музея и в повече от 28 000 експонати, които ежедневно могат да бъдат видени в нашите експозиции, във всяка наша образователна програма или публично събитие. Духът и славата имат стойност само съизмерени с историческия контекст, със загубите и болката и само когато извлечем от тях поука за грешките, за да не ги повтаряме.

Сред основните приоритети на музея е да прави историята с нейното многообразие от теми, нюанси и прочити понятна за хората и лишена от оценките, провокирани от политическа конюнктура и временни интереси. Като представяме с отговорност артефакти, документи, визуални кадри и докосване до различни гледни точки към случващото се, даваме възможност на хората да бъдат информирани в изборите, които правят, особено в днешната обстановка на геополитически сътресения.

  • Много активно организирате изложби и други събития как се подържа това високо ниво на комуникативност с институциите и обществеността?
  • НВИМ съществува, за да прави разбираеми многобройните и взаимносвързаните истории на общата ни памет, за да обогатява и трансформира живота и да събира хората чрез преживявания, които образоват, формират ценности и вдъхновяват. Зад тази обединяваща мисия стои екип от всеотдайни хора с различен професионален профил. В този смисъл отговорът на въпроса Ви е – трудно и с постоянство и всеотдайност се поддържа това ниво. Правенето на изложби днес е много по-трудно отпреди – светът е отворен и хората посещават много музеи, имат все по-високи изисквания. В същото време световните стандарти за музейна дейност са много различни. Това ни задължава да бъдем в крак с времето, с изискванията и с технологичните решения и инструменти.
  • В тази връзка как стои въпросът с кадрите и възможностите за тяхното кариерно развитие впоследствие?
  • Основният щат на музея е под критичния минимум – 69 човека, за 4 работещи музейни експозиции, които имат добра посещаемост. И това на фона на по-високите заплати на хора със същото образование в системата на българските средни и висши училища. Така че, за жалост, и ние не сме подминати от типичното за настоящето недооценяване на значимостта на работата, която извършваме като институция. Това често действа демотивиращо и не кореспондира с отговорностите, които имаме по отношение на огромния фонд, който съхраняваме, на обема от изложби и събития, които създаваме, на научната и образователната дейност, която извършваме. Още повече, нашият екип борави със силно чувствителната материя на наследството от конфликти с всички проблеми и рискове, които носи нейното публично осмисляне, особено в глобална среда и геополитически размествания. Създаването на един музеен специалист изисква време, усилия и постоянство. Независимо от неговия специфичен профил той се изгражда на основата на институционалните памет и опит с всички отговорности, произтичащи от това.

В този смисъл, когато говорим за ценности и когато правим кампании за набиране на военнослужещи, е добре по-често да се обръща поглед към музея, но не за да му се вменяват дейности, нямащи нищо общо със законово разписаните му функции, а да се подпомогне работата му, чийто краен резултат е възпитание в добрите традиции на българското войнство и в крайна сметка – национален интегритет.

  • Един малко некоректен въпрос, но все пак, ако позволите: Кой е най-ценният експонат, който притежавате, и защо е толкова ценен?
  • Ще си позволя да кажа така – с фонд, който съхранява повече от 1 млн. експонати, част от които с категория уникати, няма верен отговор.

Най-ценното за нас е доверието на хората, които ни даряват късчетата семейна, лична история, с вярата, че ние ще ги опазим най-добре. А тези споделени истории зад всяка вещ ни помагат да направим големия разказ за нашата военна история пълнокръвен и истински.

  • Какво ви предстои до края на годината?
  • Ще се спра на програмата с по-кратък хоризонт. Както споменах, ще представим обновените пространства на постоянната ни експозиция, а на Илинден – ново издание, в което ще направим достояние на широката публика историята на част от знамената, свързани с борбите и войните за свобода и независимост до 1920 г. Разбира се, лятото е време, в което подготвяме нови образователни програми, които да обогатят активното ни партньорство с училищата и да направят историята по-разбираема за децата и младите хора. От началото на август семейната ни публика отново ще се радва на семейни уикенди във външната експозиция с отборни игри и много настроение, както и на прожекции на документални филми. В следващите месеци готвим нови изложби във всяка една от структурите, работим по няколко нови интерактивни приложения с анимации по теми от военната история, ще излезе още един том от поредицата за българските генерали и т.н.
  • Има ли нещо ново и иновативно, което планирате, за да оптимизирате дейността на институцията НВИМ?
  • Като динамично развиваща се институция, разбира се, търсим иновативни решения в широк спектър от направления, едни от които са дигитализацията и създаването и ползването на дигитални инструменти. Адаптираме дейността си постоянно според търсенията на многоликата ни публика и нейните потребности.

Вече 108 години институцията се радва на внимание и заслужено признание, очакваме то да е съотнесено и към нелеките музейни делници. Използвам възможността да изразя почит и благодарност към всички, допринесли с усилията си за днешния облик на музея, отдали му своите знания, опит, енергия и воля. На всички, които имат отговорността да са част от това голямо семейство, пожелавам здраве и все с такива усърдие, професионализъм и вдъхновение да работят за мисията и каузите на НВИМ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани