Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремълската фабрика за изкупителни жертви

[post-views]
Кремълската фабрика за изкупителни жертви

Непрестанните усилия на Кремъл да манипулира наративите и да отклонява вината от самия себе си следват обичайния си ход. През миналата седмица кремълските дезинформатори разпространиха изфабрикувани обвинения срещу украинското разузнаване и НАТО за терористичните атаки в Дагестан и ги свързаха със събитията в Севастопол, за да подсилят наратива, че Украйна и Западът са агресори. С това въведение започва редовният седмичен доклад на експертната група за борба с дезинформацията към Европейската служба за външно действие.
Наред с това руското ръководство предприе нова твърда стъпка в посока блокиране на достъпа до качествена западна журналистика, за да попречи на руските граждани да придобият по-ясна представа за всеобхватните провали на режима в тяхната страна.

Репортерът на „Уолстрийт Джърнъл“ Еван Гершкович бе изправен пред съда в Москва по изфабрикувани обвинения в „шпионаж“

Пропагандистите на Кремъл обсипаха с критики и проведената в Швейцария среща за мира в Украйна. Те обсебиха разговора за мира и едновременно с това положиха усилия да заблудят както родната, така и международната аудитория относно мрачните икономически реалности в Русия.
Санкциите – не че ни вредят, но молим да ги отмените.

Свързаната с Кремъл мрежа за манипулиране на информация и дезинформация активно отрази неотдавнашното приемане на 14-тия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Пакетът включва в частност санкции срещу повече пропагандни рупори – сред тях попадат стари дезинформационни издания като „Российская газета“, „РИА Новости“, „Известия“ и медията с доста подвеждащо име „Гласът на Европа“ („Голос Европы“).

Очаквано кремълските рупори прибягнаха до рециклиране на вече познати пропагандни послания за санкциите – например, че със санкциите ЕС навреждал на самия себе си и че руската икономика няма да пострада от тях.

Екипът на EUvsDisinfo е писал многократно, че всички тези твърдения са неоснователни – например в публикацията за несбъдналата се прокоба за „дълбоко измръзване“ в Европа през зимата на 2022–2023 г. В нашата актуална серия инфографики пък разглеждаме по-подробно манипулативните послания на Кремъл и повдигаме завесата, прикриваща реалното състояние на руската икономика и ефекта от западните санкции върху нея.

Русия блокира достъпа до 81 европейски медии – това е пример за това, как информационният пейзаж в страната става все по-едностранчив и в него доминира само „истината“, която е по вкуса на Кремъл. Решението за блокирането е и акт на отмъщение за прекъсването на достъпа до кремълска пропаганда в Европа.

Този ход на Кремъл представлява поредна атака срещу свободата на словото и медийния плурализъм в Русия – сюжет, който EUvsDisinfo разработи в поредицата „Черен ден за свободата на словото и медиите в Русия“. Междувременно бе нанесен още един удар срещу качествената журналистика – репортерът на „Уолстрийт Джърнъл“ Еван Гершкович, задържан преди 15 месеца, беше изправен пред съда в Москва по изфабрикувани обвинения в „шпионаж“ по дело, водено изцяло в съветски стил.

Русия отдели значително внимание на срещата на върха за мира в Украйна, организирана от Швейцария в Бюргенщок – целта беше този форум да бъде представен като безсмислен, а значението му – омаловажено. Кремъл подготви информационното пространство, дълго преди срещата, като даде сигнал, че Русия уж е отворена за мирно уреждане на кризата, и същевременно прокара манипулативното послание, че всъщност Русия се борела за мир в Украйна и че конфликтът щял да приключи, ако Украйна се предаде.

Този наратив следва кремълската тактика на изкупителната жертва, т.е. заблуждаващо представяне на Украйна като агресор, а на западната подкрепа за Украйна – като истинската причина за руската военна агресия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани