Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наночастици се грижат за здравето на войника

[post-views]
Наночастици се грижат за здравето на войника

Учените твърдят, че напредъкът в нанотехнологиите ще промени науката, и в частност индустриалното технологично развитие. Вече немалко страни инвестират в нанотехнологии. Само през далечната 2003 г. най-развитите индустриални държави са инвестирали общо $3 млрд. в научноизследователска и развойна дейност в областта на нанотехнологиите.
Във военната област експертите считат, че нанотехнологиите ще намерят най-напред приложение във военната медицина, в разузнаването и в комуникациите – във вид на микрорадари за миниатюрни превозни средства. Освен това нанотехнологиите ще играят главна роля и в изключителното подобряване на качеството и функциите на войнишките облекло и оборудване с цел съхраняване на живота и здравето на всеки войник.

Бойното облекло ще пази боеца и ще следи за здравето му

Както при повечето нови технологии военните приложения на нанотехнологиите са първите, които ще бъдат реализирани. Основните цели на военните изследвания в областта на нанотехнологиите ще подобрят медицинските грижи за войниците. Друга основна цел е производството на леки, здрави и многофункционални материали за използване във войнишкото облекло както за защита, така и за подобряване на свързаността. Прогнозата на водещите експерти е, че до 2030 г. за войниците ще има обувки от наноматериали, както и усъвършенствани с наноматериали разузнавателни и комуникационни устройства.

В изследователските лаборатории в момента фокусът е насочен към бронираните жилетки. Не е далеч времето, когато нанотехнологичната броня ще замени бронежилетката от кевлар за войниците. В Масачузетския технологически институт (МТИ) последните лабораторни експерименти, използващи нови подходи за 3D печат с нанотехнологии, създадоха полимерен материал с „решетъчна“ структура, която спира куршумите по-добре от кевлара и стоманата, при това с много по-малко тегло. Този пробив на изследователите може да доведе до създаване на материал не само за бронежилетки, но и за изработване на брони срещу балистични удари с неподозирани и невиждани досега защитни качества.

Новите каски ще са много по-леки и по-здрави

Много скоро войнишката униформа може да придобие способност да улавя и проследява сигналите на тялото и да сигнализира, ако войникът се е разболял. Тества се и една кърпа, наречена fiber computer или фиброкомпютър, която само по температурата на тялото оценява активността на войника.

Войнишката каска представлява черупка и тази черупка има определена издръжливост на удар, след което се пука или се пробива. Ако с помощта на нанотехнологиите се направят много тънки и в същото време много здрави черупки една в друга за каската, нейната издръжливост ще се повиши неимоверно. В момента се правят и такива лабораторни изследвания. Това също не може да се постигне с кевлар и стомана, защото ще стане непосилно тежко за боеца. Всички тези изследвания целят създаване на ултра леки и удароустойчиви материали за защита от балистични удари, които да предпазват войника. Едно от най-напредналите военни приложения на нанотехнологиите са сензорите. С наноматериали вече се създават много по-малки и много по-чувствителни сензори от тези, които се правят по конвенционалните технологии. Напредъкът в нанотехнологиите в областта на роботизираните дронове ще даде възможност роботизираните системи и системите за управлението им да станат по-малки и много по-ефективни за военните оператори.

Водеща американска компания в областта на нанотехнологиите създаде прототип на безпилотна лодка „Пираня“, направена от нанокомпозитни материали от въглеродни влакна, които са 40% по-здрави от алуминия и 75% по-леки от него. Това най-напред гарантира много по-нисък разход на гориво. Лодката е проектирана за операции по наблюдение и отбрана.

В областта на оръжията въображението на конструкторите достига футуристични мащаби. Говори се за оръжия, изстрелващи хиляди малки ракети или наномашини, които проникват във военната техника на врага. Намеренията са и за създаване на нанотехнологична мобилна система за командване и контрол, позволяваща дистанционно управление на минохвъргачки, артилерийски оръдия, кораби или танкове. Нанотехнологиите са толкова влиятелни, че направиха революция в изследванията и производството на конвенционални оръжия, включително и в технологиите за комуникации, медицинско оборудване и доставка на лекарства на бойното поле.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани