Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО възнамерява да въведе единен стандарт за производството на снаряди на срещата си на върха във Вашингтон

[post-views]
НАТО възнамерява да въведе единен стандарт за производството на снаряди на срещата си на върха във Вашингтон

НАТО възнамерява да оповести първите в историята си единни насоки за военната промишленост на срещата си на върха, която започва в сряда в американската столица Вашингтон, предаде Ройтерс.

Алиансът ще настоява страните му членки да увеличат оръжейната си продукция и отново да започнат да се придържат към по-строго спазване на единни стандарти в производството на снаряди, които да бъдат еднакво приложими в бойни действия.

„(Случващото се в) Украйна показа, че нашата стандартизация е добра на хартия, но не толкова добра на бойното поле“, заяви за Ройтерс представител на НАТО, пожелал анонимност, визирайки боеприпаси от рода на 155-милиметровите артилерийски снаряди, при които има недостиг в световен мащаб в контекста на нарастващото търсене от началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

За разлика от патроните за автомати, при чието производство НАТО налага единни критерии, позволяващи на съюзниците да използват боеприпасите на друга страна, уеднаквяването на стандартите при артилерийските снаряди не е толкова лесно.

Макар и да са зададени общи характеристики за артилерийските боеприпаси, тяхното спазване е по желание и непридържането към тях раздробява пазара и възпрепятства плавния поток на доставки.

Четиринадесет страни членки на НАТО са си запазили правото да се отклоняват от стандартите, което означава, че произвежданите от тях артилерийски боеприпаси са с различен калибър от 155-те милиметра, отбелязва Ройтерс.

Различните по размер боеприпаси все пак може да се използват за всякакви гаубици, но мерачите трябва да въвеждат характеристиките им при всяко зареждане, защото в противен случай рискуват отклонение от целта между 50 и 60 метра, смятат артилерийски експерти.

Характеристиките се нанасят в таблици, ползвани от военнослужещите, но според представители, цитирани от Ройтерс, оръжейните производители не предоставят всички необходими данни на продуктите си – нещо, което НАТО иска да промени. Освен това алиансът се стреми към уеднаквяване на стандартите, което на свой ред ще опрости таблиците с данните.

„Един свят, в който има стандартизиран от НАТО снаряд и в който всяка страна членка произвежда едно и също, ще е свят, много по-лесен за военните началници“, казва за Ройтерс пожелалият анонимност представител на алианса.

Това решение на НАТО обаче може да срещне съпротива от страна на оръжейните производители, като в същото време повиши конкуренцията и понижи цените, посочва Ройтерс.

С идеята да се повиши оръжейното производство, особено на „стратегически боеприпаси“ като артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна отбрана, лидерите на страните от НАТО ще се споразумеят да докладват всяка година на алианса как смятат да се придържат към зададените отбранителни цели и да увеличат оръжейната си продукция, допълва събеседникът на Ройтерс.

Страните от НАТО са увеличили производството на боеприпаси от 2022 година насам, като например то е нараснало от около сто хиляди артилерийски снаряда преди руската инвазия в Украйна на два милиона тази година. Очаква се броят им да достигне около три милиона догодина.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани