Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин каза на Орбан, че е готов да обсъди нюансите на мирните му предложения във връзка с войната в Украйна

[post-views]
Виктор Орбан говори с Путин за мир в Украйна, предизвиквайки възмущение в ЕС

Руският президент Владимир Путин каза днес на унгарския премиер Виктор Орбан, че е готов да обсъди нюансите на мирните му предложения за прекратяване на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

„Със сигурност знаете за моето изказване пред ръководството на нашето външно министерство неотдавна в Москва. Там изложих нашата позиция за възможното мирно уреждане. Разбира се, че съм готов да обсъдя с вас нюансите“, посочи Путин, цитиран от ТАСС.

„За съжаление имаме голям спад в нашия стокообмен“, отбеляза руският президент пред унгарския премиер и добави: „Като цяло има върху какво да се работи, а има и съвместни проекти.“

„При всички случаи се радвам да ви видя и има за какво да си поговорим“, добави той.

Путин, който посрещна днес Орбан в Кремъл, заяви, че е готов да изслуша позицията на унгарския премиер за Украйна, като поиска от него да го запознае с мнението и на другите европейски партньори.

„Разчитам, че ще ме запознаете с вашата позиция, с позицията на европейските ви партньори“, отбеляза руският президент.

Путин, който отбеляза, че Унгария в момента е поела ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, направи тези коментари преди разговорите в Кремъл между двамата лидери.

Орбан каза на Путин, че иска двамата да обсъдят въпроси, които са важни за Европа.

„Унгария скоро ще се превърне в последната европейска страна, която може да говори с всички“, каза унгарският премиер, цитиран от агенция РИА Новости.

Орбан нарече сегашната среща с Путин специална, посочва ТАСС.

„Много съм ви благодарен, че дори в такива тежки условия се съгласихте да ме приемете“, обърна се унгарският премиер към руския лидер.

При необходимост двамата лидери ще разговарят на четири очи, но засега ще проведат преговори в широк формат, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Сега преговорите продължават както започнаха. Отначало ще поговорят с участието на делегациите, а после беседата ще продължи по време на работен обяд. Ако лидерите сметнат за необходимо те винаги могат да се уединят и да разговарят на четири очи“, допълни говорителят.

„Те ще разговарят, колкото е необходимо, но смятам, че най-малко два-три часа“, посочи той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани