Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СКС получи бойно знаме навръх 20-годишнината си

[post-views]
СКС получи бойно знаме навръх 20-годишнината си

За 20 години в мисии и операции зад граница са участвали над 25 000 военнослужещи

СКС получи бойно знаме навръх 20-годишнината си
Фото Красимир ТОДОРОВ

Бойно знаме получи Съвместното командване на силите (СКС) на своя празник – 1 юли. На този ден Командването отбеляза 20-годишнината от създаването си.

Бойното знаме беше връчено от министъра на отбраната Атанас Запрянов на командира на СКС генерал-майор Красимир Кънев на тържествена церемония в столицата. Игуменът на Кремиковския манастир свещеноиконом Серафим, който е служил в редовете на армията като офицер, извърши ритуала по освещаване на бойното знаме. Церемонията беше озвучена от маршовите изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. „Връчвам ви бойното знаме. Да го пазите свято и чисто!”, каза министър Запрянов. Той предаде знамето на генерал-майор Кънев, който от своя страна заяви: „Обещавам да пазя бойното знаме чисто и неопетнено” и го развя под бурното „Ура!” на строя.

„Днес е паметен ден от развитието на СКС. Пожелавам ви да продължите да работите все така настойчиво, упорито, за да изграждате съвместните способности, които при необходимост да защитават нашата родина”, каза в словото си министър Запрянов. Бойните знамена са реликва и нещо свещено за всеки един от нас, каза генерал-майор Кънев. С връчването на бойното знаме ние, военнослужещите от СКС, продължаваме нашата мисия за планиране и провеждане на съвместни операции, администриране на националния контрол на военните формирования, участващи в операции и мисии извън територията на страната, изтъкна командирът на СКС, след което воините от Командването преминаха в тържествен марш, за първи път водени от бойното си знаме.

На тържествено събрание в Централния военен клуб по-късно през деня бяха връчени награди на отличили се от Командването.

Промените в стратегическата среда на сигурност през последните години протичащите процеси на трансформация в Европейския съюз и Алианса, развитието на конфликта между Русия и Украйна показват, че военният инструмент на националната мощ на всяка държава продължава да бъде решаващ фактор, заяви в словото си генерал-майор Кънев. Той изтъкна, че за 20 години в мисии и операции зад граница са участвали над 25 000 военнослужещи. „Нашата амбиция е да продължим да оптимизираме и да адаптираме структурата на СКС, съобразявайки се с тенденциите в НАТО и в съответствие с националните изисквания, категоричен беше командирът на СКС.

Макар и младо – на 20 години, СКС се утвърди като една от основните структури от системата за командване и управление на оперативно ниво, каза в слвото си министър Запрянов. „Живеем в тревожно време. Всичко, което правим, не е само на книга и трябва да бъдем готови да го изпълним на практика. Трябва нашите планове да бъдат добре обмислени, да бъдат изпълними”, каза министърът на отбраната.

Началникът на отбрана адмирал Емил Ефтимов благодари на личния състав на СКС и отправи препоръки. „Времето налага ясно разбиране на задачите и устойчиво развитие по пътя, по който трябва да вървите. Съвместността остана в историята, на дневен ред е многодомейността. Говорим за различни домейни – както физически, така и виртуални. Трябва да си зададем въпроса: Обхванати ли са всички домейни от процеса на планиране. Имаме ли такава експертиза. Нашето национално планиране имплементирано ли е с колективното”, каза началникът на отбраната.

Съветникът на президента Румен Радев по военната сигурност вицеадмирал Митко Петев прочете поздравителен адрес до СКС от държавния глава. С отговорност, достойнство, чест и висок професионализъм защитавате и утвърждавате името на България като достоен съюзник в рамките на НАТО и ЕС и получавате заслужено международно признание, се посочва в посланието.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани