Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Виктор Орбан говори с Путин за мир в Украйна, предизвиквайки възмущение в ЕС

[post-views]
Виктор Орбан говори с Путин за мир в Украйна, предизвиквайки възмущение в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан проведе днес преговори за евентуално споразумение за мир в Украйна с руския президент Владимир Путин. Това предизвика възмущение сред някои европейски лидери, които предупредиха, че към Москва не трябва да води политика на отстъпки и допълниха, че Орбан не говори от името на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

В понеделник Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС. В следващите дни той посети украинския президент Володимир Зеленски в Киев и формира обединението „Патриоти за Европа“ заедно с други десни националисти.

След това той замина за Москва на „мирна мисия“ дни преди срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, по време на която ще се обсъди военната помощ за Украйна срещу „непровокираната военна агресия“ на Русия.

Това е първата среща на европейски лидер с Путин в Москва от април 2022 г., два месеца след като Москва започна пълномащабната си инвазия в Украйна и първото посещение на Орбан оттогава, макар и двамата да са се срещали на други събития.

Пътуването на Орбан предизвика остри критики от другите лидери на ЕС, а Украйна заяви, че с нея не са водени предварителни консултации по въпроса.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че само единството и решителността на 27-те страни членове ще доведе до справедлив и траен мир в Украйна.

„Отстъпките няма да спрат Путин“, написа тя в социалната мрежа „Екс“.

Путин, който прие Орбан в Кремъл, заяви, че преговорите са били полезни, но обвини Украйна, че не иска да приключи продължаващия над две години конфликт и допълни, че неговите идеи за прекратяване му, които Украйна приравнява на капитулация, са път напред.

„Изглежда ни, че прилагането им ще направи възможен краят на бойните действия и началото на преговорите“, заяви Путин пред репортери. „Казвал съм и преди, че оставаме отворени за обсъждането на политическо и дипломатическо уреждане на конфликта. Въпреки това, от отсрещната страна ние чуваме колебание въпросите да се разрешат по този начин“, допълни той.

Миналия месец Путин заяви, че Русия би прекратила конфликта, ако Киев се съгласи да се откаже от членство в НАТО и отстъпи изцяло четирите области, за които Москва претендира. Киев веднага отхвърли условията като неприемливи.

Украйна смята собствения си 10-точков план и скорошната международна среща на високо равнище за мир в Швейцария за единствения реалистичен път напред и заяви, че пътуването на Орбан до Москва не е било координирано с нея.

„Напомняме ви, че за нашата държава принципът „никакви споразумения за Украйна без нейно участие“ остава непоклатим и призоваваме всичките страни строго да го прилагат“, пише в изявление на украинското МВнР.

Орбан, който критикува западната военна помощ за Украйна и който има най-добри отношения с Путин измежду всички европейски лидери, призна, че не е упълномощен за посещението си от ЕС, но и че мирът не може да се създаде „от удобните кресла в Брюксел“.

„Не можем да стоим и да чакаме войната чудодейно да приключи“, написа той в „Екс“.

Орбан заяви пред репортери след преговорите, че Унгария смята ротационното си председателство за „мирна мисия“.

„Тази война се отразява разрушително на нашето икономическо развитие и води до упадък на нашата конкурентоспособност. Накратко – казах на Путин, че Европа се нуждае от мир“, заяви Орбан. Той добави, че пътуването му е било първата стъпка към възстановяване на диалога, макар и позициите на Москва и на Киев да остават раздалечени.

Дипломат от ЕС, пожелал анонимност, каза, че визитата на Орбан означава, че скептицизмът в Евросъюза по отношение на председателството на Унгария „за съжаление, се оправдава“.

Литовският президент Гитанас Науседа обвини Орбан, че подкопава доверието в европредседателството. „“Ако наистина искаш мир, не се ръкуваш с диктатор, чиито ръце са изцапани с кръв, а полагаш всички възможни усилия да подкрепиш Украйна“, написа той в „Екс“.

Естонският премиер Кая Калас, който трябва да стане следващ върховен представител на ЕС по външната политика, каза, че Орбан използва позицията на ротационен председател на ЕС, за да всява смут.

Унгарският външен министър Петер Сиярто отвърна на критиките.

„Унгария е независима страна, така че мисля, че не бива да обръщаме внимание на подобен вид критики. Времето доказа, че без диалог, без поддържане на каналите за комуникация отворени, няма да има решение на тази война“, каза той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани