Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новият ирански президент заяви, че ще подаде ръка за приятелство на всички

[post-views]
Новият ирански президент заяви, че ще подаде ръка за приятелство на всички

Победителят в президентските избори в Иран, реформаторът Масуд Пезешкиан, увери в първата си реч след победата, че ще „протегне приятелска ръка на всички“, предаде Франс прес.

„Всички сме жители на тази страна, трябва да използваме всички за напредъка на страната“, подчерта той, като благодари на поддръжниците си.

Човекът, когото иранците наричат „доктора“, потвърди лоялността си към Ислямската република, но призова за „конструктивни отношения“ с Вашингтон и европейските страни, за да „изведе Иран от изолацията“.

Никой нямаше да заложи на този депутат от Табриз, големия град в северозападен Иран, когато кандидатурата му беше приета от Съвета на пазителите заедно с още петима кандидати, всичките консерватори, отбелязва Франс прес. Баща, отгледал сам три деца след смъртта на съпругата си и другото си дете в автомобилна катастрофа през 1993 г., той се самоопределя като „глас на безгласните“.

„Ние няма да бъдем нито антизападни, нито антиизточни“, заяви той.

Новият президент обеща да преговаря директно с Вашингтон за подновяване на преговорите по иранската ядрена програма, които са в застой, откакто САЩ се оттеглиха през 2018 г.

„Ако успеем да вдигнем американските санкции, хората ще имат по-добър живот“, смята той.

Във вътрешнополитически план Пезешкиан  също така осъди използването на сила от страна на полицията за налагане на задължителното забулване на жените.

„Ние се противопоставяме на всяко насилствено и нехуманно поведение, особено към нашите сестри и дъщери, и няма да позволим подобни действия“, подчерта новоизбрания президент.

Още през 2022 г. той се изказа срещу липсата на прозрачност от страна на властите по случая с Махса Амини, която почина в ареста, след като беше арестувана от нравствената полиция за нарушаване на строгия код за обличане на жените.

Новоизбраният президент на Иран, умереният Масуд Пезешкиан, олицетворява надеждите на милиони иранци, които искат по-малко ограничения на социалните свободи и по-прагматична външна политика, отбелязва от своя страна Ройтерс, като посочва, че той е човек, когото световните сили вероятно ще приветстват, надявайки се, че той може да търси мирни пътища за излизане от напрегнатото противопоставяне с Иран по отношение на бързо развиващата се ядрена програма, казват анализатори.

Пезешкян успя да спечели с гласовете на избиратели, предимно от градската средна класа и младежите, които бяха силно разочаровани от годините на репресии в областта на сигурността, които задушаваха всяко публично несъгласие с ислямистката ортодоксалност.

Преди изборите 69-годишният кардиохирург обеща да насърчава прагматична външна политика, да намали напрежението във връзка с прекратените преговори с големите сили за съживяване на ядрения пакт от 2015 г. и да подобри перспективите за социална либерализация и политически плурализъм.

В рамките на иранската двойна система на духовно и републиканско управление президентът не може да направи съществена промяна в политиката по отношение на иранската ядрена програма или подкрепата за милиционерските групировки в Близкия изток, тъй като върховният лидер аятолах Али Хаменей има пълното право на глас по най-важните държавни въпроси. Въпреки това президентът може да влияе върху тона на иранската политика и ще участва активно в избора на наследник на Хаменей, който вече е на 85 години.

Пезешкиан е верен на теократичното управление на Иран и няма намерение да се конфронтира с влиятелните ястреби в сферата на сигурността и духовниците, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани