Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

[post-views]
Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

През нощта Русия е извършила нападение с дронове в Украйна, като е поразила енергийно съоръжение в североизточната Сумска област, предаде Ройтерс.

Украинските мобилни групи за лов на дронове и частите за противовъздушна отбрана са свалили 24 от 27-те руски дрона, изстреляни в 12 региона, съобщиха военновъздушните сили.

Националният оператор на електропреносната мрежа „Укренерго“ съобщи, че енергийното съоръжение в Сумска област е било повредено, което е наложило спешно изключване на електричеството за промишлените потребители в град Суми. Ремонтни екипи работят за възстановяване на електроснабдяването, добави компанията.

Засега няма данни за жертви или щети.

От март насам руските сили засилиха бомбардировките си на украинския енергиен сектор, като извадиха от строя по-голямата част от украинските ТЕЦ и ВЕЦ и предизвикаха продължителни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна. Укренерго подготвя планови прекъсвания на електрозахранването през целия ден в цялата страна, тъй като местното производство и вносът на електроенергия не могат да покрият дефицита.

Украинската енергийна система изпитваше затруднения още през първата година след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., но загуби около половината от наличния си производствен капацитет поради руските удари с ракети и дронове през последните четири месеца.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани