Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Асоциацията на германските въоръжени сили критикува размера на разходите за отбрана в проектобюджета

[post-views]
Асоциацията на германските въоръжени сили критикува размера на разходите за отбрана в проектобюджета

Предложеното увеличение на разходите за отбрана, заложено в проектобюджета на Германия за 2025 г., далеч не е достатъчно, за да „отговори на сегашната ситуация със сигурността“, нито на „отговорността на Германия пред света“, заяви ръководителят на Асоциацията на германските въоръжени сили, предаде ДПА.

Андре Вустнер, председател на организацията, която представлява интересите на около 200 000 активни войници, резервисти и бивши членове на армията, заяви пред ДПА: „Германското правителство може и да иска да премине през този законодателен период с този бюджет, но Бундесверът като съществена част от нашата архитектура за сигурност – и следователно всички ние – плащаме цената.“

Съгласно условията на предварителния национален бюджет за 2025 г., договорен в петък, германските военни разходи ще се увеличат само с 1,2 млрд. евро, което е далеч под исканите от министъра на отбраната Борис Писториус около 7 млрд. евро.

Лидерите на коалиционното правителство на Германия постигнаха пробив по националния бюджет след седмици на трудни преговори, завършили с консултации през цялата нощ в четвъртък.

След като министърът на финансите Кристиан Линднер от подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП) отказа да освободи дълговата спирачка на страната за държавните разходи, а Социалдемократическата партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц изключи съкращаването на социалните разходи, въоръжените сили на Германия изглежда загубиха, само две години след като Шолц обяви историческа програма за превйоръжаване.

Вустнер определи ситуацията в областта на сигурността в Европа като „най-опасната след падането на Желязната завеса“, като посочи политическата нестабилност и липсата на сигурност относно ангажимента на Вашингтон към сигурността на Европа, в случай че президентските избори през ноември доведат до второ президентство на Доналд Тръмп.

Вустнер призова парламента да направи „мащабни корекции“ в проектобюджета.

По думите му са необходими допълнителни средства, за да се покрие „драматичното нарастване на оперативните разходи“.

Освен това без допълнителни инвестиции в отбранителната индустрия започналото наскоро разширяване на капацитета бързо ще започне отново да буксува, каза Вустнер.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани