Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Такса „мост“ на Дунав мост „Русе-Гюргево“ вече може да се плаща електронно, но само за излизане на леки коли от България

[post-views]
Такса "мост" на Дунав мост "Русе-Гюргево" вече може да се плаща електронно, но само за излизане на леки коли от България

От 5 юли се въведе възможност за електронно заплащане на такса „мост“ на Дунав мост „Русе-Гюргево“, съобщава агенция „Митници“.

Онлайн плащането на таксата за преминаване на Дунав мост „Русе-Гюргево“ е възможно за всички излизащи от България леки автомобили (до 8+1 места), без значение държавата им на регистрация. Запазва се и възможността за заплащане на място в брой или с банкова карта.

Онлайн плащането на таксата за преминаване на моста е достъпно на портала на Агенция „Митници“ –  https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=41&isActive=id6

Таксата е нормативно определена и е една и съща при касово и безкасово плащане – 2 евро или 4 лева. При онлайн и безкасовото плащане не се дължат допълнителни такси за транзакцията.

Онлайн плащането може да се извърши предварително и по всяко време. След заплащане клиентът получава потвърждение на посочена от него електронна поща. При явяване на лекия автомобил на Дунав мост „Русе-Гюргево“ на изход от България, митнически служител проверява плащането на такса за съответното превозно средство по регистрационен номер.

Очакванията са чрез новата възможност за електронно заплащане на такса „мост“ да се намали значително времето за контрол по пътни такси за леки автомобили, което ще повлияе за облекчаване на трафика.

Такса „мост“ се администрира от Агенция „Митници“ при преминаване на Дунав мост „Русе-Гюргево“ в посока изход от страната. При преминаване на моста от Румъния към България, таксата се администрира от румънските власти.

Приходите от такса „мост“ за леки автомобили за 2023 г. възлизат на близо 2,8 млн. лв., а за шестте месеца на 2024 г.  вече са достигнали над 1,225 млн. лв., съобщава агенция „Митници“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани