Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хакан Фидан призовава тюркските държави да приемат обща азбука

[post-views]
Хакан Фидан

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан призова за приемане на обща азбука от тюркските държави, за да се засили регионалното сътрудничество, предаде турският в. „Хюриет“.

За да не допуснем глобалното съперничество на силите да се разпространи в нашия регион, трябва да стегнем редиците си и да използваме възможностите си за общия ни просперитет, заяви Фидан на срещата на върха на Организацията на тюркските държави (ОТД) в азербайджанския град Шуша.

Страни-членки на ОТД са Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Турция.

Трябва да установим единство на азбуките възможно най-скоро, призова през уикенда Фидан.

Докато Турция, Азербайджан и Узбекистан използват латиница, Казахстан и Киргизстан продължават да използват кирилица, каза той.

Трябва да изградим необходимата договорна база за по-нататъшно сътрудничество в области като свързаност, енергетика, финанси, търговия, отбранителна промишленост и нови технологии, добави външният министър.

Фидан подчерта необходимостта от подкрепа на турските културни инициативи и инициативи за идентичност в световен мащаб.

Необходимо е да включим „в дневния ред на нашата организация и нашите братя, които развяват знамето на тюркската култура и идентичност отвъд нашите граници, за да защитим идентичността на нашите сънародници, живеещи на Балканите, в Източна Европа, Близкия изток и в различни части на света“, каза Фидан.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани