Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българска федерация по Скокове на батут изгражда нов национален център в Ямбол

[post-views]
Българска федерация по Скокове на батут изгражда нов национален център в Ямбол

Българската федерация по скокове на батут започна изграждането на нов национален център в Ямбол.

„Преди над 10 години министър Весела Лечева ни предостави средства за да започнем строежа на зала в Ямбол. Тогава направихме и първа копка, но тогавашният кмет Георги Славов не ни подписа работния проект. Сега, благодарение на кмета Валентин Ревански и на заместника му Енчо Керязов, който е член на нашия управителен съвет, най-сетне започнахме изграждането на тази зала, която е с височина 12 метра. Това ще бъде най-добрият национален център. Срокът за нейното изграждане е до края на годината. Ние имаме готовност да обзаведем залата с най-модерните уреди. Те са налични. Намират се на склад в „Арена София“. Бившият министър Василев ни предостави необходимите средства да ремонтираме основно залата в Русе. Тя в момента е национален център. Аз благодаря от сърце на всички ръководители на българския спорт, които са ни помагали през годините“, сподели специално за БНР Стоян Димитров – президент на Българската федерация скокове на батут.

От централата съобщиха още, че националните ни отбори вече имат нов старши треньор и това е Станислав Стоянов. Димитров уточни, че ръководството ще продължи да разчита и на досегашния наставник Мариана Макулова, тъй като тя работи с едни от най-добрите ни състезатели.

„В националните ни отбори влизат състезатели от 10 клуба, при картотекирани общо 15 във федерацията. Това е благодарение на трудолюбието и отговорността на нашите треньори по места. Аз съм безкрайно щастлив от този факт, защото това означава, че имам прекрасни, можещи специалисти. Ние се гордеем с тях“, допълни Димитров.

От следващата година България ще има пълни отбори от по четирима състезатели при мъжете и при жените.

„Те са млади, на по 17 години. От следващата година те ще представят България на всяка една международна проява. При мъжете ще разчитаме на Мариян Михалев и Мартин Димитров (Добри Костин – Стара Загора), Георги Бесарбовски и Калоян Петров (Имидж – Русе). При жените Христина Пенева (Акро-Арт -Габрово) е номер едно, Диана Сарафова (Младост – Димитровград), Марияна Узенова (Шампион – Сливен) и Виктория Йовчева (Акро-Арт -Габрово)“, уточни Димитров и поясни: „Подали сме документи и очакваме да привлечем в националния отбор украинката Катерина Кулешова. Тя е медалистка от световни купи с националния отбор на Украйна. От 3-4 години живее и тренира в Русе и има желание да се състезава под български флаг“.

Догодина България за седми път ще бъде домакин на кръг от световната купа във Варна, а през 2027г. за трети път ще организира световно първенство за мъже и жени в София. В края на седмицата в Габрово ще се проведе държавното първенство по скокове на батут. Над 300 спортисти от 15 клуба във всички възрастови групи ще си оспорват отличията в дисциплините двоен минибатут, скокове на пътека, и в олимпийската дисциплина батут индивидуално и синхрони. Състезанието ще се проведе в зала „Орловец“, като в сряда, четвъртък и петък са квалификациите, а финалите са в събота.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани