Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Двама германски министри се противопоставя на плановете на Борис Писториус за наборна военна служба

[post-views]
Двама германски министри се противопоставя на плановете на Борис Писториус за наборна военна служба

Министри от Свободната демократическа партия (СДП), която е партньор в управляващата коалиция в Германия, разкритикуваха новия модел на наборна военна служба, включващ изискване за регистрация на младите мъже, предложен от германския министър на отбраната Борис Писториус, предаде ДПА.

В писмо до Писториус министърът на финансите Кристиан Линднер и министърът на правосъдието Марко Бушман, и двамата от СДП, приветстват инициирания от него дебат за военната служба.

Въпреки това те не смятат, че общата военна повинност или задължителната служба са реалистични по финансови, икономически и правни причини.

Вместо това двамата политици подкрепят увеличаването на привлекателността на военната професия и засилването на ролята на резервите, пишат те в писмото, предоставено на ДПА.

„Обединени сме от целта да превърнем Бундесвера в една от най-модерните и ефективни армии“, се казва в писмото. „Можем и ще постигнем тази цел само със съответното обществено одобрение. По наше мнение това изключва повторното въвеждане на обща военна повинност или задължителна служба“.

Германия отмени военната повинност през 2011 г., въпреки че законът на страната продължава да позволява задължителна служба в случай на война или друго напрежение.

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна постави отново на фокус недостатъците на германската армия и разпали дебат за връщане на задължителната военна служба, припомня ДПА.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани