Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жителите на град Газа бягат от израелската офанзива, която според „Хамас“ може да застраши сключването на споразумение за спиране на огъня

[post-views]
Жителите на град Газа бягат от израелската офанзива, която според "Хамас" може да застраши сключването на споразумение за спиране на огъня

Жителите на град Газа бягат от обстрела на израелските танкове, които днес нахлуха в центъра на града във втория ден от масираната израелска офанзива, която според палестинската ислямистка групировка „Хамас“ може да застраши преговорите за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.

Катарски и египетски посредници, подкрепени от САЩ, ускориха тази седмица усилията си за сключване на споразумение за спиране на огъня, което да сложи край на войната в Газа и да доведе до освобождаването на израелските заложници в анклава в замяна на палестински затворници, държани от Израел.

Израелските танкове навлязоха днес по-дълбоко в някои квартали на град Газа, включително „Шеджая“, „Сабра“ и „Тел ал Хауа“, където местни жители съобщиха вчера за най-ожесточените сражения от началото на войната.

„Град Газа ще бъде сринат със земята, това е, което се случва. Израел ни принуждава да напуснем домовете си, подложени на обстрел“, каза многодетната майка Ум Тамер пред Ройтерс чрез мобилно приложение.

Тя разказа, че семейството ѝ за седми път е принудено да изостави къщата си в град Газа.

„Вече не издържаме, стига смърт и унижения. Искам войната веднага да спре“, допълни Тамер.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че всичките му медицински центрове в град Газа не функционират заради заповедите за евакуация.

Израелската офанзива започна в момент, когато американски представители посещават региона, за да договорят спиране на огъня, след като „Хамас“ направи отстъпки миналата седмица. Подновената офанзива на Израел обаче „може да върне преговорния процес в изходна точка“, каза вчера лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания.

Войната избухна, след като на 7 октомври 2023 г. „Хамас“ атакува южни израелски градове, убивайки 1200 души и вземайки около 250 заложници

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани