Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант одобри план за начало на призоваването на ултраортодоксални евреи в армията

[post-views]
Операциите в Газа дават възможност за постигане на сделка за заложниците, каза израелският министър на отбраната

Израелският министър на отбраната Йоав Галант одобри днес план за започване на призоваване на ултраортодоксални евреи в армията – ход, който вероятно допълнително ще обтегне отношенията във фрагментираната дясна коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Правителството на Нетаняху разчита на две ултраортодоксални партии, които смятат, че освобождаването от военна повинност е ключово за задържането на техните избиратели в религиозните семинарии и извън армията, която може да постави на изпитание техните традиционни обичаи.

Техните политически лидери са твърдо против наборната служба в момент, когато израелската армия се опитва да подсили редиците си в условията на продължаващата вече девет месеца война с палестинската въоръжена групировка „Хамас“ в ивицата Газа.

След дискусии с висши военни представители Галант одобри техните препоръки за т.нар. първо призоваване на ултраортодоксални мъже в армията през следващия месец, се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Заповедта е за първоначална проверка и оценка, за да се определят потенциалните новобранци, се казва в нея. Първоначалните повиквателни се изпращат на израелците, когато са навършили 16 години, и те обикновено започват военна служба на 18-годишна възраст, отбелязва Ройтерс.

По закон израелците са задължени да служат в армията общо между 24 и 32 месеца. Членовете на 21-процентното арабско малцинство в Израел са освободени от военна служба, въпреки че някои от тях служат в армията. От своя страна ултраортодоксалните еврейски последователи също бяха освободени от военна служба през последните десетилетия.

Миналия месец обаче Върховният съд на Израел постанови, че държавата трябва да започне да привлича в армията ученици от ултраортодоксални еврейски семинарии.

Дългогодишното освобождаване на ултраортодоксалните от военна служба предизвика протести през последните месеци от страна на обикновените израелци. От своя страна ултраортодоксални протестиращи блокираха пътища в знак на протест срещу решението, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани