Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

АНСА: Мелони заяви, че Италия ще предостави на Киев допълнителен зенитен комплекс САМП/Т

[post-views]
АНСА: Мелони заяви, че Италия ще предостави на Киев допълнителен зенитен комплекс САМП/Т

Италия ще предостави на Украйна допълнителна система за противовъздушна отбрана САМП/Т, за да сваля руски ракети, заяви снощи премиерът Джорджа Мелони в кулоарите на срещата на високо равнище на НАТО във Вашингтон, съобщи италианската новинарска агенция АНСА.

Мелони обяви това, скоро след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще предостави на Киев системи за ПВО „Пейтриът“ заедно с Румъния и Германия.

„Ние сме наистина фокусирани върху извънредно важния въпрос с въздушната отбрана, защото означава най-вече защита на цивилните и критичната инфраструктура, които Русия продължава да атакува, както видяхме с поразената педиатрична болница в Киев и болните от рак деца по улиците“, заяви Мелони.

Тя допълни, че Италия ще увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП, както се иска от САЩ и НАТО, според собствената си времева рамка и финансови възможности и предвид бюджетните ограничения.

Премиерът допълни, че Италия „ще остане вярна на ангажимента си“ да изразходва 2% от БВП за отбрана, „като се имат предвид времената и наличните възможности“, но и като се има предвид „общия принос на страната към НАТО“, в който тя е „сред най-големите донори на личен състав в почти всички мисии и мироопазващи операции, защото нашият опит е много търсен“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани