Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В проекта на декларация от срещата на върха на НАТО се казва, че Украйна е на „необратим път“ към членство

[post-views]
Столтенберг обобщи на заключителна пресконференция резултатите от срещата на върха на НАТО

Последният проект на декларацията от срещата на върха на НАТО гласи, че алиансът ще продължи да подкрепя Украйна „по необратимия път към пълноправна евроатлантическа  интеграция, включително членство в НАТО“, съобщи източник от алианса на Ройтерс.

В проекта на декларация от срещата на върха на НАТО се казва, че Украйна е на "необратим път" към членство

Проектът, който все още не е съгласуван от 32-та съюзници, продължава да потвърждава, че НАТО „ще бъде в състояние да отправи  покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени“, твърди източникът.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква съюзниците да се споразумеят за значителен пакет от мерки в помощ на Украйна в продължаващата война срещу руската агресия, като добави, че помощта ще послужи като мост към членството на Киев в алианса, предаде Ройтерс.

Говорейки на срещата на НАТО във Вашингтон Столтенберг добави, че е твърде рано да се каже кога Украйна ще бъде приета за член на НАТО. Освен това той заяви, че макар алиансът да не вижда непосредствена военна заплаха срещу нито един съюзник от НАТО, пактът е забелязал тенденция към увеличаване на руските враждебни действия, вариращи от дезинформация до саботаж.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани