Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите от НАТО поеха ангажимент за увеличаване на капацитета на отбранителната промишленост на алианса

[post-views]
Лидерите от НАТО поеха ангажимент за увеличаване на капацитета на отбранителната промишленост на алианса

Държавните глави и правителствените ръководители на страните от НАТО поеха ангажимент за увеличаване на капацитета на отбранителната промишленост на алианса като цяло, съобщиха от организацията.

Решението, което бе взето от лидерите на 32-те държави, има за цел да повиши капацитета и производството на отбранителната промишленост в НАТО и подчертава стратегическото значение на трансатлантическото сътрудничество в сферата на отбраната.

Лидерите от НАТО поеха ангажимент за увеличаване на капацитета на отбранителната промишленост на алианса

Солидната отбранителна промишленост е незаменима, за да запази алиансът своя възпиращ и отбранителен потенциал и да продължи да подкрепя Украйна. Обещанието включва дългосрочни действия като разработване на национални планове за укрепване на промишления капацитет, ускоряване на многонационалните доставки, подобряване на прилагането на стандартите за увеличаване на оперативната съвместимост, премахване на бариерите пред търговията и инвестициите и осигуряване на критични вериги за доставки, отбелязаха лидерите на страните от НАТО.

Съюзниците също така обещаха да предоставят бързо критични способности на Украйна, с първоначален фокус върху боеприпасите и системите за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Новото обещание надгражда Плана за действие за отбранително производство, договорен на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли миналата година. Оттогава съюзниците са постигнали значителен напредък в осъвременяването на националните си отбранителни стратегии, оптимизирането на процесите на доставки и инвестирането в промишлено производство, изразиха задоволство от алианса.

През януари европейските съюзници от НАТО се споразумяха да закупят съвместно до 1000 американски ракети прехващачи „Пейтриът“. В кулоарите на срещата на върха във Вашингтон Агенцията на НАТО по поддръжката и снабдяването направи поръчка за американски зенитни ракети „Стингър“ на стойност 700 милиона долара. Освен това през следващите пет години европейските съюзници от НАТО и Канада планират да придобият хиляди системи за противовъздушна отбрана и артилерия, 850 модерни самолета, предимно американски изтребители Ф-35 пето поколение, както и значителен брой способности от висок клас.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани