Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иван Кондов участва в министерската среща на Г-20

[post-views]
Иван Кондов участва в министерската среща на Г-20

Министърът на външните работи Иван Кондов взе участие в министерската среща на Г-20 в рамките на Общия дебат на 79-ата сесия на ОС на ООН, която бе организирана от настоящото бразилско председателство на формата. Целите, които организаторите си бяха поставили за срещата, бяха да бъдат обсъдени възможностите за укрепване на многостранната система за постигане на мир, стабилност и развитие в света, както и за засилване на ангажимента към принципите на Устава на ООН, насърчаването на Дневен ред 2030, международното право и дипломацията.

Иван Кондов участва в министерската среща на Г-20

В изказването си пред форума българският външен министър подчерта, че поддържането на правилата, от които зависи международният ред и укрепването на тяхната легитимност е една от ключовите задачи, които стоят пред мултилатерализма, а форуми като Г-20 имат важен принос в това отношение. Той припомни, че само преди няколко дни държавите членки приеха Пакта за бъдещето –  основополагащ документ, който ангажира правителствата с подмладяване и реформа на многостранната система. Кондов изрази надежда, че механизмът на институционализираната среща на върха, който ни послужи толкова добре през 70-те години на миналия век и който е в основата на работата на Г-20 днес, ще помогне за напредъка в тази програма за реформи.

Българският външен министър изказа и благодарност към бразилското председателство за това, че отвори за участие към всички държави членки тази първата по рода си министерска среща на Г-20, която се провежда в централата на ООН.

Източник: mfa.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани