Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Екип на Международния комитет на Червения кръст посети за втори път екипажа на похитения от хусите кораб „Галакси лийдър“

[post-views]
Галакси лийдър

Екип на Международния комитет на Червения кръст посети за втори път екипажа на похитения от йеменските бунтовници хуси кораб „Галакси лийдър“, предаде Асошиейтед прес.

Израелският плавателен съд беше похитен миналата година в отговор на израелската война срещу „Хамас“ в ивицата Газа. Екипажът му наброява 25 души, които са задържани от хусите. Похитеният кораб се намира в пристанището Ходейда, в Йемен.

Визитата е била координирана с местните власти, които са предоставили достъп до екипажа на кораба, заяви Юрг Монтани, ръководител на делегацията на МКЧК в Йемен. Първата подобна визита беше през май.

„Част е от мандата и от дейностите на МКЧК е да посещава всички хора, които са задържани във връзка с конфликт, да наблюдава условията на задържането им и лечението на задържаните“, заяви Монтани. Той добави, че организацията се опитва да улесни връзките между задържаните и техните семейства или дипломатически представителства на техните респективни страни.

Хусите похитиха товарния кораб в Червено море през ноември 2023 г. Сред неговия 25-членен екипаж  има моряци от България, Филипините, Румъния, Украйна и Мексико, според японската компания оператор на кораба „NYK Line“.

Запитан относно цялостното състояние на членовете на екипажа, Монтани каза, че МКЧК не споделя изводите си и наблюденията си публично, а ги запазва за двустранен, поверителен диалог със засегнатите власти.

Насер Ел Диен Аамер, генерален директор на новинарската агенция САБА, който придружаваше екипа на МКЧК по време на визитата, заяви пред контролираната от хусите телевизия „Мазирах ТВ“, че съдбата на членовете на екипажа зависи от преговори с “Хамас“, предвид това, че става дума за израелски кораб.

„Ако преговорите са успешни, властите в Сана незабавно ще ги пуснат веднага щом е постигнато споразумение с „Хамас“, заяви той, допълвайки, че членовете на екипажа за в „много добро състояние“, общуват със семействата си и получават здравни грижи.

В изявление от миналия месец правителството на Филипините съобщи, че няколко от 17-те филипински членове на екипажа са имали „сериозни здравословни проблеми“ и симптоми на малария. Почетният консул на Индонезия в Йемен Мохамед Салех ал Джамал тогава призова властите в Сана да освободят филипинските членове на екипажа поради „влошеното им здравословно състояние“.

Представители на властите в Сана обаче заявиха, че освобождаването им зависи от „външни решения“, но не предоставиха повече подробности, като казаха само, че преговорите за съдбата им са вероятни.

През юли израелската армия заяви, че е нанесла удари по редица военни цели в Ходейда в отговор на „стотици атаки“ срещу Израел, предприети от хусите в продължение на месеци. Правителството на Филипините потвърди, че никой от филипинските членове на екипажа не е бил засегнат от израелския удар.

Хусите открай време спорадично атакуват кораби в региона, но нападенията се увеличиха след началото на войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври.

Хусите контролират Сана, столицата на Йемен, и голяма част от северната и централната част на страната, след като през 2014 г. разрушителната гражданска война прокуди в изгнание международно признатото правителство на Йемен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани